9 merkkiä siitä, että kissa tarvitsee lääkäriä – näistä oireista heti vastaanotolle!

Erilaiset oireet voivat olla merkki siitä, että kissa kannattaa viedä eläinlääkäriin. Tässä jutussa luetellaan muutamia yleisimpiä.

MTV Uutiset pyysi eläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Jutta Puomiota kertomaan muutamia oireita, joiden vuoksi kissa kannattaa viedä lääkäriin. 

Listaa lukiessa on hyvä muistaa, että erilaisia oireita on paljon. Tässä on mainittu niistä tavallisimmat.

Syömättömyys

Syömättömyys on yleisoire, joka kertoo todella monesta eri sairaudesta. Oireelle ei ole yhtä diagnoosia vaan monet sairaudet voivat aiheuttaa syömättömyyttä.

Puomion mukaan kissan metabolia on sellainen, että syömättömyys alkaa nopeasti – päivässä tai parissa – aiheuttaa rasvan kertymistä kissan maksakudokseen. Tästä seuraa maksan toiminnan vajausta. 

Maksan toiminnan vajaus itsessään aiheuttaa syömättömyyttä.

Siitä syntyy nopeasti kierre, joka voi johtaa menehtymiseen, Puomio kertoo.

Päivä syömättä alkaa olla kissalle vaaraksi.

Jos vaikka aamulla huomaa, että kissa on syömättä eikä iltaan mennessä ole syönyt, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Painon lasku tai nousu

Painon muutokset voivat olla monen eri sairauden sivuoire. 

– Jos mietitään eläimen kokoa, niin jos viisi kiloa painava kissa menettää painostaan 200 grammaa, on se jo prosentuaalisesti hirveän iso osa painosta, Puomio sanoo.

Painon lasku voi tapahtua nopeasti tai pikkuhiljaa. Se voi liittyä piileviin sairauksiin, esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaan, kasvainsairauksiin tai kilpirauhasen liikatoimintaan.

Virtsaamisen muutokset

Erilaiset muutokset pissaamisessa ovat Puomion mukaan hyvin yleinen syy sille, että kissa tuodaan lääkäriin. 

Se voi olla laatikolla ravaamista, kissa voi tehdä tavallista isompia pissoja tai se voi yrittää pissata, mutta mitään ei tule eli on tukosoireita.

Virtsateiden tukos on etenkin kollikissoilla verrattain yleistä. Se johtaa hyvin nopeasti henkeä uhkaavaan virtsamyrkytystilaan.

Kun huomaa sellaisia oireita, että kissa ei pysty pissaamaan, lääkäriin olisi syytä ottaa yhteyttä saman tien, Puomio sanoo.

Samoin jos huomaa esimerkiksi, että pissapaakkujen koko on kasvanut, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Puomio kertoo, että esimerkiksi diabetekseen ja munuaisten vajaatoimintaan voi liittyä lisääntynyt virtsaamisen tarve.

Yskä ja hengitysvaikeudet

Jos kissa yskii tai hengittää tavallista herkemmin tai pumppaavasti tai jopa hengittää suu auki, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin yhteyttä.

Taustalla on monia erilaisia sairauksia, muun muassa hengitystietulehdus tai astma voi aiheuttaa yskäoireita. Samoin muut vakavammat hengitysteiden ja sydämen sairaudet voivat oireilla näin.

Vaisu ja vetäytyvät käytös

Vaisuus ja vetäytyvä käytös ovat yleisoireita. Vaikka kissa onkin saalistaja, ei se ole ravintoketjun huipulla vaan on myös saaliseläin ja pyrkii sairastuessaan piiloutumaan.

Se voi olla merkki jonkinnäköisestä epämukavuudesta tai kivusta elimistössä, eli kannattaa aina tutkia.

Silmäoireet

Silmän oireet ja silmän siristäminen ja lisääntynyt kyynelvuoto, silmän punoitus tai muut muutokset silmän ulkonäössä kannattaa aina tutkia. 

Silmä on herkkä elin ja tarkka kotidiagnostiikka on aika hankalaa, Puomio sanoo.

Jos kissa siristelee silmiään, yleensä se liittyy kissan silmän kipuun. Kipu voi johtua tulehduksesta tai esimerkiksi jonkinnäköisestä vammasta silmässä, vaikka naarmusta tai muusta silmän pinnan vauriosta.

Muutokset turkin laadussa ja iho-oireet

Kissa on siisti eläin ja kun se voi hyvin, se pitää turkkinsa puhtaana. Jos karva alkaa muuttua mattapintamaisen epäsiistiksi tai ilmenee muita iho-oireita, kuten kutinaa, kissa saattaa nuolla jonkun alueen ihostaan kaljuksi. Se on merkki, että kaikki ei ole kunnossa. 

Lisäksi kissalla näkyy ihottumaa, kannattaa viedä se tutkittavaksi.

Pienet pintanaarmut tai ruhjeet saattavat parantua itsestään. Isommat ihottuma-alueet kannattaa tutkia.

Kissoilla esiintyy aika paljon ulkoloisia. Lisäksi niillä voi olla autoimmuuniperäisiä ihosairauksia tai bakteeri- ja hiivatulehduksia. 

Ne voivat mennä ohi itsekseenkin, mutta ne kannattaa tarkistaa, koska olosuhteiden aiheuttamat iho-oireet ovat kissalla hieman harvinaisempia, Puomio kertoo.

Kipuoireet

Kipuoireet voivat kissalla ilmetä vaisuuden ja vetäytymisen lisäksi muun muassa kyyhöttämisenä ja liikkumishaluttomuutena, ontumisena tai muutoksena hyppäämiskäytöksessä tai siinä, miten kissa hakeutuu vaikkapa kiipeilypuuhun pitkällä aikavälillä.

Kipu kannattaa aina tutkia eläinlääkärissä, sanoo Puomio.

Mahasuolikanavan oireet

Kissa kannattaa myös viedä tutkimuksiin, jos se alkaa oksennella tai sille iskee ripuli. Lääkäriin kannattaa suunnata etenkin silloin, jos nämä oireet pitkittyvät tai aiheuttavat kissalle jonkinlaisia yleisoireita, kuten syömättömyyttä tai vaisuutta.

Jos kissa oksentelee päivittäin tai viikoittain pitkiä aikoja, on jotain pielessä. 

Ei ole normaalia, että kissa oksentelee. Joskus kissa saattaa oksentaa karvapalloja, mutta viikoittainen oksentelu on epänormaalia.

Tutkimuksiin kannattaa suunnata myös, jos kissan ripuli kestää paria päivää pidempään, jos ulosteessa on verta tai jos uloste tulee hiekkalaatikon ulkopuolelle. Viimeksi mainittu seikka kielii siitä, että kissalla on vaikeuksia pidättää ulostetta.

Katso myös video: Koira on kissaa arvostetumpi lemmikki

Koira on yhä kissaa arvostetumpi lemmikki 2:14
Koiria viedään paljon enemmän eläinlääkäriin kuin kissoja.

Lue myös:

    Uusimmat