Tuore tanskalaistutkimus vihjaa, että pakastettujen alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa kasvattaa lapsuusiän syövän riskiä, uutisoi muiden muassa CNN. Lasten syövät ovat joka tapauksessa harvinaisia.
Lapset, jotka ovat saaneet alkunsa pakastetun alkion siirrosta, ovat suuremmassa riskissä sairastua lapsuusiän syöpään. Riski säilyy silti pienenä.
Tanskalaistutkijoiden löydös perustuu tanskalaisiin rekistereihin. Tutkijat tarkastelivat yli miljoonaa lasta, jotka syntyivät vuosien 1996–2012 aikana. Näistä lapsista reilut 2200 sairastui syöpään.
Pakastettujen alkioiden siirrosta alkunsa saaneiden lasten kohdalla syöpää esiintyi 44,4 lapsella 100 000 lasta kohden. Hedelmällisyysongelmista kärsimättömien naisten lapsien kohdalla syöpää esiintyi 17,5 lapsella 100 000 lasta kohden.
Pakastettujen alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa oli siis yhteydessä 2,43-kertaiseen lapsuusiän syövän riskiin. Erityisesti syöpäriski koski leukemiaa ja neuroblastoomaa.
Muut tutkijoiden tarkastelemat hedelmöityshoidot eivät olleet yhteydessä tilastollisesti merkittävästi kohonneeseen syöpäriskiin.