Tietokirjailija murtaa sitkeän myytin seksin ostamisesta

Millaista on vastuullinen seksin ostaminen? 10:43
Paljonko seksistä maksetaan? Katso koko keskustelu videolta.

Millaista on vastuullinen seksin ostaminen? Viiden jälkeen -ohjelmassa murrettiin virheellisiä mielikuvia seksipalveluita käyttävistä ihmisistä.

Karkeasti arviolta 250 000 suomalaista on joskus maksanut seksistä – miehet selvästi naisia useammin. Finsex-tutkimuksen mukaan täysi-ikäisistä suomalaismiehistä noin 12 prosenttia ja naisista 0,3 prosenttia ostanut seksipalveluita.

Suomessa seksin ostaminen ja myyminen täysi-ikäisten välillä on sallittua. Kiellettyä on ostaa seksiä alaikäiseltä tai parituksen tai ihmiskaupan uhriksi joutuneelta.

Vaikka seksiä siis saa tietyissä puitteissa ostaa, liittyy asiakkaisiin voimakkaita kielteisiä mielikuvia.

Tietokirjailija Paula Tiessalo nimeää yhdeksi yleiseksi harhaluuloksi sen, että seksiä ostavat rikolliset, hyväksikäyttäjät tai henkilöt, jotka eivät muuten "saa". Käsitys on kuitenkin väärä. Seksityöntekijöiden arjessa on Tiessalon mukaan pääsääntöisesti tavallisia ja hyvin käyttäytyviä asiakkaita.  

– Kuka tahansa voi olla seksin ostaja, Tiessalo summaa.

Iällä, sukupuolella, ulkonäöllä tai sosiaalisuudella ei ole merkitystä. Tiessalon mukaan seksiä päätyvät ostamaan henkilöt, joilla on tarve tietynlaiselle seksille tai jotka eivät jaksa deittailuun liittyvää säätämistä.

Asiakkaista puhutaan vielä rumemmin kuin seksityöntekijöistä

Asiakaskunnan parempi ymmärtäminen auttaa tekemään seksityöläisten arjesta turvallisempaa ja avoimempaa. Kun kokonaiskuva alasta on kirkkaampi, uskalletaan mahdollisista ongelmista puhua – aina ihmiset kun eivät käyttäydy hyvin. Samalla seksityöhön liittyvä stigma hälvenee.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Musta tuntuu, että meidän asiakkaista – jos mahdollista – puhutaan vielä rumemmin kuin meistä, avoimesti seksityöstään julkisuudessa puhuva Tiia Forsström sanoo.

Forsström on itse saanut paljon kiittävää palautetta, koska ei puhu miehistä rumasti. Palaute kertoo paljon siitä, millaisia mielikuvia seksiä ostaviin ihmisiin liitetään.

Lue myös:

    Uusimmat