Introvertti mies ja selkävaivoihin piiskaa haluava nainen – uutuuskirja paljastaa, ketkä ostavat seksiä Suomessa

Suomessa seksin myyminen ja ostaminen täysi-ikäisten aikuisten välillä on laillista. Seksiä ostavien kirjo on laaja, mutta määrällisesti seksiä ostavat eniten heteromiehet.

Tänään 5.5. ilmestynyt Rakkautta rahalla -teos lähestyy seksityötä ostajan kannalta. Kirjan kirjoittaja Paula Tiessalo on terveys- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.

"Kaikki" ostavat

Joka kahdeksas suomalainen mies on joskus elämänsä aikana ostanut seksiä, kertoo vuonna 2015 tehty Finsex-tutkimus. Naisista seksiä on ostanut 0,3 prosenttia. 

Kirjan mukaan määrällisesti ylivoimainen enemmistö asiakkaista on heteroseksuaalisia cis-miehiä, jotka ostavat eniten palveluja naisilta.

Mies, 45, kertoo maksaneensa seksipalveluista koko aikuisikänsä pitäen taukoa vain parisuhteessa ollessaan. Hän on tavannut Suomessa noin 15 palveluntarjoajaa ja Kaakkois-Aasiassa noin 30. Hän kuvailee itseään ujoksi ja introvertiksi mieheksi.

On kuitenkin harhaluulo kuvitella, että seksiä ostavat ainoastaan heteromiehet. Asiakaskunta on laaja ja ostajien joukossa on myös naisia, muunsukupuolisia ja transihmisiä. Yksi merkittävä asiakasryhmä on homo- ja biseksuaalit miehet.

Homoseksuaali mies, 53, on ostanut eroottista hierontaa miehiltä sekä Suomessa että ulkomailla. Hän uskoo, että miehiltä seksiä ostavien miesten joukossa on paljon salaa liikkeellä olevia.

Eri iässä haetaan eri asioita

Kirjan mukaan ikä vaikuttaa ostamisen motiiveihin. 

Osa nuoremmista asiakkaista ostaa itselleen turvallisen tavan tutustua ensimmäisen kerran seksiin. Keski-ikäiset asiakkaat sen sijaan ostavat seksiä muun muassa siksi, että heidän parisuhteessaan sitä ei ole.

Pari-kolmekymppiset asiakkaat perustelevat seksin ostamista sillä, että se on helppo tapa saada hyvää seksiä.

Espoolainen Tiia puhuu seksin myymisestä avoimesti:"Moni on hirveän yksin" 6:21
Katso video: Espoolainen Tiia puhuu seksin myymisestä avoimesti: "Moni on hirveän yksin". 

Varttuneimmissa asiakkaissa on myös pitkistä liitoista eronneita naisia, joiden seksuaalisuus ja halu ovat olleet hukassa. Joissakin tapauksissa asiakkaat toimivat puolisonsa omaishoitajana ja ostavat seksiä, koska eivät saa sitä suhteissaan. 

"Suoraan asiaan" vai pidempiä keskustelevampia tapaamisia?

Seksipalvelujen sisältö vaihtelee yhtä paljon kuin on ostajia. Lyhyemmissä, vartin tai puolen tunnin, tapaamisissa mennään usein "suoraan asiaan". Tunnin tai kahden tapaamisessa aikaa on myös keskustelulle. 

Moni seksityötä tekevistä tarjoaa niin sanottua full service -palvelua eli he harrastavat asiakkaiden kanssa fyysistä seksiä. Osa seksityöntekijöistä tarjoaa yhdynnän sijaan esimerkiksi käsi- ja suuseksiä. 

Perusseksin lisäksi palveluja on monenlaisia, kuten eroottista hierontaa, escort- eli seuralaispalveluita, fetissisessioita ja BDSM-palveluja.

Nainen, 40, maksaa säännöllisesti BDSM-palveluista. Hän kärsii kroonisista selkäkivuista, joiden hän on todennut lievittyvän piiskaamalla tai muulla tavalla tuotetun kivun avulla.

Usein asiakas menee seksityöntekijän varaamaan paikkaan, kuten hotelliin tai kotiin. Syynä voi olla se, että he maksavat seksistä salaa kumppaniltaan tai yhteiseen kotiin ei saa tuoda muita kumppaneita.

Osa puolestaan haluaa turvallisuuden tai esimerkiksi oman liikuntarajoitteensa takia nimenomaan kotikäyntejä.

Artikkelin lähteenä on käytetty Paula Tiessalon teosta Rakkautta rahalla, Atena 2022. Kirjaa varten Tiessalo on haastatellut parikymmentä suomalaista seksipalvelujen ostajaa. Kursiivilla olevissa kohdissa on kirjassa haastateltujen henkilöiden ajatuksia.

Lue myös:

    Uusimmat