Ystäviä on tärkeää saada aikuisenakin – ja näin se onnistuu

Ystävyys tuo suojaa stressiltä ja masennukselta, eikä koskaan ole liian myöhäistä alkaa panostaa kavereihin. Uusia tuttavuuksia voi löytää vaikkapa harrastuksen parista.

Yllä olevalla videolla lapset kertovat, mitä ystävyys on heidän mielestään.

Nykyaika on niin kiireistä, että ihmiset eivät usein ehdi pitää huolta ystävyyssuhteistaan saati luoda uusia. Lisäksi yhä useampi kokee olonsa yksinäiseksi.

Yksinäisyyden tunteen on havaittu lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä ja olevan keholle haitaksi enemmän kuin ylipaino tai ilmansaasteet. Yksinäisyys tekee tuhoa erityisesti siksi, että yksinäisellä ei ole sosiaalista tukiverkkoa.

"Ajan myötä voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä"

Psykologian ja neurotieteiden professori Julianne Holt-Lunstad yhdysvaltalaisesta Brigham Youngin yliopistosta julkaisi jokin aika sitten tutkimuksen yksinäisyyden ja kuolleisuuden välisestä yhteydestä. 

– Jos ihminen pitää maailmaa uhkaavana paikkana, sydämen syke ja verenpaine näyttäisivät kohoavan. Ajan myötä tämä voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, hän kertoi helmikuussa Time-lehdelle.

Ongelmaan on olemassa yksinkertainen lääke: ystävät. Ystävyys auttaa suojaamaan aivoja ja kehoa stressiltä, ahdistukselta ja masennukselta. Ihminen kokee olevansa turvassa, jos hänellä on ympärillään luotettavia läheisiä. 

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ystävyydestä on hyötyä etenkin vanhemmalla iällä. Vahvat ystävyyssuhteet näyttivät olevan ikääntyneemmillä perhesiteitä tärkeämpi hyvinvointia ennustava tekijä. Tutkimuksen mukaan ystävät saattaisivat olla terveyden kannalta vähintään yhtä tärkeä asia kuin perheenjäsenet.

Uusia tuttavuuksia harrastusten parista

Aikuisena ei välttämättä ole niin helppoa pitää yhteyttä ystäviin eikä varsinkaan hankkia uusia. Ei kuitenkaan pidä huolestua, sillä ihminen näyttäisi tarvitsevan vain neljästä viiteen läheistä ystävää. Pidämme samanlaisista ihmisistä läpi elämän, joten jos sinulla on joskus ollut läheinen ystävä, voit hyvin löytää sellaisen myöhemminkin. Ihmiset kaipaavat ystävää, jolle voi puhua kaikesta, jonka seurasta he voivat nauttia, ja johon he voivat tukeutua.

Jos haluaa hankkia uusia ystäviä, kannattaa aloittaa tutkiskelemalla itseään. Voi muistella, miten tapasi jonkun läheisimmistä ystävistään. Tapahtuiko se ainejärjestötoiminnassa tai urheiluharrastuksen parissa? Soititteko kenties samassa bändissä? Yhteiset kiinnostuksen kohteet, kuten jooga tai koiralenkit, auttavat luomaan ihmissuhteita ja siltoja eri-ikäisten ja erilaisen elämänkokemuksen omaavien ihmisten välillä. Kannattaakin etsiä itselleen mieleinen harrastus, jonka parissa voisi tutustua muihin ihmisiin.

Samoin kuin treffikumppanin kohdalla, myös potentiaaliseen uuteen ystävään tutustuminen voi jännittää. Onhan aina olemassa riski, että toinen ei haluakaan olla tekemisessä sen enempää.

Toisaalta jotain on laitettava itsestään likoon, jos haluaa uusia ystäviä. Kannattaakin olla kärsivällinen, sillä ystävyys ei välttämättä synny hetkessä eikä heti ensimmäisen uuden tuttavuuden kanssa.

Koska uusien ystävien saamisessa saattaa kestää, voisikin olla hyvä koettaa elvyttää vanhoja suhteita. Voi vaikka sopia kauempana asuvan ystävän kanssa viikottaisen puhelinsoittoajan, jolloin vaihdetaan kuulumisia.

Joskus kannattaa myös muistaa kertoa toiselle, miten paljon tästä välittää. Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla paremmaksi ystäväksi.

Lähde: Time.com

* * *

Lue myös:

    Uusimmat