Näetkö vaivaa ainoastaan parisuhteessa, muttet ystävyyden eteen? Tapa voi kostautua: "Eivät ne ole hyllyllä vain otettavissa"

Ystävyyden todellinen merkitys: Voiko kumppani korvata kaverin? 10:33
Ystävyyden todellinen merkitys: Voiko kumppani korvata kaverin?

Ystävänpäivänä juhlitaan nimensä mukaisesti ystäviä, mutta miten pitää kiinni ystävistä myös aikuisiällä?

Helmikuun 14. päivä on maailmalla rakastavaisten juhlapäivä, mutta Suomessa päivä, jolloin juhlitaan ystävyyttä.

Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n asiantuntija Charlotta Ekmanin mukaan suomalaisten lähestymistapa on hyvin tervetullut.

– Elämme aika parisuhdenormatiivisessa yhteiskunnassa, eli me oletamme, että kaikki ovat parisuhteessa tai ainakin haluavat parisuhdetta, Ekman sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Se, että muistamme juhlia myös ystävyyttä, on tärkeää.

Katso yllä olevalta videolta koko Huomenta Suomen keskustelu sekä se, miten yksinäisyys vaikuttaa ihmisiin.

Keskittyminen parisuhteeseen voi viedä huomiota ystävyyssuhteista

Aikuisiällä ystävyyssuhteet eivät useinkaan voi olla ihan yhtä intensiivisiä kuin nuorena, varsinkin jos ystävät alkavat perustaa omia perheitään.

HelsinkiMission yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäen mukaan perheen perustamisen jälkeen ystävyyssuhteet saattavat jäädä peräti katkolle, varsinkin miesten kohdalla.

– Silloin kun me kaipaamme niitä [ystäviä], eivät ne ole hyllyllä vain otettavissa, vaan ne vaativat huolenpitoa ja vastavuoroisuutta, Lähteenmäki toteaa.

Charlotta Ekmanin mukaan juuri yhteiskunnan parisuhdenormatiivisuus voi viedä merkitystä ystävyydeltä.

– Jos osaisimme ajatella, että kaikki ihmissuhteet ovat yhtä arvokkaita ja ansaitsevat huolta pitämistä, ehkä voisimme muistaa sen, että ystävät ovat meille tärkeitä, Ekman sanoo.

Toisin sanoen, "poikien" saunaillat ja mökkireissut ovat tärkeitä ystävyyssuhteiden ylläpitämiseksi, huolimatta sukupuolesta.

– Pitää tulla huvilupaa, Ekman komppaa.

Miten vaalia ystävyyssuhteita?

Moni kaipaisi elämäänsä sydänystävää, mutta sellainen suhde ei synny hetkessä. Maria Lähteenmäki muistuttaa, että juuri arjen kohtaamisista syntyy ajan kanssa syventyneitä ystävyyssuhteita.

Myös se, että ystävyyssuhteet pysyvät elämässä mukana aikuisiällä vaatii asennemuutosta ja vaivannäköä, jotta todella näkee ystäviä tai vähintäänkin kuulee heistä.

Charlotta Ekman toisi yhden parisuhteista tutun elementin myös ystävyyssuhteisiin.

– Kovin harvoin sanoitetaan sitä, mitä me ystävyyssuhteelta kaipaamme. Parisuhteessa tai muussa romanttisessa suhteessa alkaa olla jo sellainen yleinen ajatus, että pitää sanoittaa, mitä kaipaan, jotta toinen voi vastata siihen, Ekman sanoo.

Katso myös: Ystävänpäivä ilman ystävää

Ystävänpäivä ilman ystävää - suomalaisten yksinäisyys selvitettiin 8:12
Millaista yksinäisyyttä suomalaiset kokevat?

Lue myös:

    Uusimmat