Tieto-Finlandia Helanterälle ja Tynkkyselle

Tämän vuoden parhaalle tieto- tai oppikirjalle annettavan 26 000 euron arvoisen Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Antti Helanterän ja Veli-Pekka Tynkkysen kirja Maantieteelle Venäjä ei voi mitään.

Palkinnon saajan kertoi Ylen TV1:stä eläkkeelle vuosi sitten jäänyt ohjelmajohtaja Astrid Gartz tänään.

Gartz sai valittavakseen voittajan kuudesta ehdokkaasta, jotka olivat Antti Helanterän ja Veli-Pekka Tynkkysen Maantieteelle Venäjä ei voi mitään, Markku Lappalaisen Lepakot - salaperäiset nahkasiivet, Kirsi Saarikankaan Asunnon muodonmuutoksia. Puhtauden estetiikka ja sukupuoli modernissa arkkitehtuurissa, Hannes Sihvon Elävä Kivi. Aleksis Kivi aikanansa, Matti Vainion "Nouskaa aatteet!" Robert Kajanus. Elämä ja taide sekä Kalevi Wiikin Eurooppalaisten juuret.

Esiraati, johon kuuluivat valtionarkistonhoitaja Kari Tarkiainen, luonnontieteilijä, dosentti Antero Järvinen ja tiedotuspäällikkö Jan Rydman, kävi läpi 167 teosta.

Raadin havainnoista kertoi ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa Kari Tarkiainen. -Humanistinen kulttuuri vyöryy laveana vuoden tietokirjallisuudessa, erityisesti elämäkertakirjallisuus, jota on paljon ja tasokasta. Ehdokkaiksi päätyikin kaksi elämäkertaa, Kiven ja Kajanuksen. Historiaa, erityisesti nykyhistoriaa kotimaan viime vuosien politiikan näkökulmasta, raati löysi kirjapinoista mukavasti, mutta joukossa on lisäksi "koko aikajanan kirjo yleistä historiaa antiikista keskiajan kautta uuteen aikaan". Kansainvälisistä kriiseistä, kansainvälisestä politiikasta ja globalismista löytyi hyviä kirjoja, samoin taidehistoriasta ja rakennuskulttuurista.

-Huomattavana puutteena olemme sen sijaan raadin piirissä pitäneet luonnontieteellisen tietokirjallisuuden suhteellista vähäisyyttä. Luontoa, maisemaa, lintuja ja yleensä havaintoja ympäristöstämme kaipaava suuri suomalainen yleisö on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta sinänsä komeiden käännösten ja mukaelmien varassa.

Tieto-Finlandia jaettiin 15. kerran.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 10.01.2003).

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja