Tiesitkö tätä outoa faktaa hevosista? Tavallinen kyky on niille sula mahdottomuus

Kuuntele! Topi-hevonen pieraisi ja Vilma, 14, tipahti ratsun selästä:"Säikähdin" 0:24
KATSO MYÖS: Kuuntele! Topi-hevonen pieraisi ja Vilma, 14, tipahti ratsun selästä: "Säikähdin".

Oksentaminen saattaa pelastaa hengen, mutta hevosilla evoluutio on vienyt tämän mahdollisuuden. Miksi ihmeessä?

Ihmisten ruokatorvi toimii tunnetusti ja välillä hieman valitettavastikin kahteen suuntaan, minkä vuoksi pystymme oksentamaan.

Tämä itsestäänselvyys on mahdottomuus hevosilla, jotka eivät yksinkertaisesti fyysisesti pysty oksentamaan, kirjoittaa IFL Science-sivusto.

Oksentaminen on kuitenkin useilla eläimillä ja ihmisillä ajoittain elintärkeä kyky, joten miksi hevoset eivät siihen pysty?

Hevosen ruokatorvi on kehittynyt yksisuuntaiseksi

Syy hevosten kyvyttömyydelle löytyy niiden ruokatorvesta, joka on kehittynyt vain yksisuuntaiseksi. Kun ruoka liikkuu sitä pitkin alas, supistukset ja sulkijalihakset varmistavat, että paluuta ei ole.

Ruoan palaaminen ruokatorveen on mahdotonta jopa siinä määrin, että jos hevosen mahalaukussa muodostuu painetta kaasujen tai ylitäyttymisen vuoksi, vatsan seinämä antaa todennäköisemmin periksi kuin ruoka palaa eläimen ruokatorveen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hevoset ovat laiduntajia, mikä tarkoittaa, että ne pureskelevat pieniä määriä ruokaa pitkiä aikoja. Kun hevonen nielaisee suullisen ruohoa, sen pitää liukua pitkin eläimen pitkää kaulaa suolistoon ilman riskiä siitä, että se tulisi saman tien takaisin ylös, kun hevonen jatkaa laiduntamistaan pää maassa.

Jotta hevosen ei tarvitse nostaa kaulaansa pystyasentoon joka kerta nielaistessaan, ne ovat kehittäneet vahvan järjestelmän, jossa ruokatorven rytminen supistusliike kuljettaa ruokaa eteenpäin kohti vatsaa.

Ruokatorvi ja vatsalaukku myös kohtaavat erittäin terävässä kulmassa, mikä tekee lähes mahdottomaksi minkään kulkea takaisin toiseen suuntaan.

Hevosjulkaisu Equus Magazinen mukaan hevosilla on myös erittäin heikko oksennusrefleksi. Julkaisun mukaan hermopolut, jotka säätelevät oksennusrefleksiä muissa eläimissä, ovat heikosti kehittyneitä hevosilla – jos niitä alun alkaenkaan on.

Jos hevonen "oksentaa", kyse saattaa olla jostain vakavasta

IFLSciencen mukaan on kuitenkin yksittäistapauksia, joissa hevosen suuhun mennyt ruoka saattaa ilmestyä takaisin ikään kuin oksennuksena.

Jos hevonen meinaa tukehtua henkitorveen vahingossa päätyneen aineksen takia, se nousee takaisin suuhun ja saattaa näyttää vierestä katsottuna oksentamiselta, vaikkei sitä varsinaisesti olekaan.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vakavat mahalaukun komplikaatiot, kuten vatsan repeämä, voivat myös johtaa ruoan ulostuloon suusta, mutta tämä on pikemminkin traumaattinen reaktio kuin hevosen kehon normaalia fysiologista toimintaa.

Hevosten "rautavatsan" uskotaan johtuvan sopeutumisesta: ne voivat laiduntaa ruokaa rauhassa ja paeta paikalta, ilman että niille tulee huono olo.

Voimakas sulkijalihas pitää ruoan tiukasti suolistossa sillä aikaa, kun hevonen ravaa ja ruokatorven supistusliike estää ruokaa liukumasta takaisin suuta kohti, jos hevonen laiduntelee maassa.

Equus Magazinen jutussa muistutetaan, että hevoset eivät ole suinkaan ainoa eläinmaailman "outolintu" oksennuksen suhteen. Myöskään rotat, hiiret, kanit tai monet muutkaan jyrsijät eivät pysty oksentamaan.

Katso myös: Somevideo ihastuttaa – katso, kun hevonen heittää ylävitoset toimittajan kanssa

Somevideo ihastuttaa – katso, kun hevonen heittää ylävitoset toimittajan kanssa 0:14
Somevideo ihastuttaa – katso, kun hevonen heittää ylävitoset toimittajan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat