Tiesitkö, miksi kurpitsoja kaiverretaan halloweenina? Perinteen juuret juontavat Pohjois-Eurooppaan

Kurpitsalyhdyn juuret juontavat todellisuudessa 1800-luvun Eurooppaan, mutta Yhdysvalloissa ne yleistyivät pilanteon takia, kertoo Time.

Kurpitsalyhdyt lienevät halloweenin tunnetuin symboli, ja niitä voi nähdä tällä viikolla niin ihmisten pihoissa kuin kodeissa erilaisina koristuksina.

Miksi kurpitsoja sitten kaiverretaan näin halloweenin kunniaksi? Vaikka perinteen ajatellaan kantautuneen Suomeen nykymuotoisen kaupallisen halloweenin juhlinnan mukana Yhdysvalloista, ei kurpitsojen kaivertaminen ole todellisuudessa alun perin sieltä peräisin.

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen.)

Time-lehden haastatteleman kirjailija Lesley Bannatynen, joka on julkaissut jo viisi kirjaa halloweenin historiasta, kirjallisuudesta ja kulttuurista, mukaan kurpitsojen kaivertaminen on pikemminkin tullut Amerikkaan alun perin Euroopasta.

Pohjois-Euroopassa erilaiset vihannekset saivat kasvoja

1800-luvulla Pohjois-Euroopassa oli yleinen tapa kaivertaa erilaisia kasvoja vihanneksiin syksyllä. Esimerkiksi Irlannissa ja Skotlannissa kasvoja kaiverrettiin nauriisiin ja punajuuriin.

"Halloween" onkin ollut entisaikoina monissa Euroopan maissa sadonkorjuun ja vuoden vaihtumisen juhla. Suomessa se kulki nimellä kekri.

Kun Pohjois-Euroopasta lähdettiin meren yli Amerikkaan, vihannesten kaiverrusperinteet kulkivat mukana.  Todellisuudessa ne yleistyivät hiukan toisenlaisesta syystä: kurpitsojen kaivertamisesta tuli yleinen kepponen.

Ennen kuin halloweenia alettiin juhlia Yhdysvalloissa, lapset alkoivat ottaa kurpitsoja ja kaivertaa niihin kasvoja. Syys-lokakuun aikaan kurpitsoja löytyi maasta todella paljon.

Kun naama oli valmis, sisään laitettiin kynttilä ja lapset juoksentelivat ympäriinsä pelotellen ihmisiä karmivalla lyhdyllä.

Pila yleistyi sopivaan aikaan

Bannatynen mukaan pilasta tuli niin yleinen, että jo vuodesta 1842 lähtien lehdissä julkaistiin erilaisia ohjeartikkeleita, miten tehdä "kurpitsankaiverruskepponen". Kurpitsalyhdyt olivat myös aihe taiteessa, esimerkiksi runoilija John Greenleaf Whittier on kirjoittanut siitä runossa The Pumpkin.

Kurpitsankaiverruspila yleistyi sopivasti samoihin aikoihin, kun amerikkalaisten kiinnostus halloweenin juhlintaa kohtaan ylipäätään. Yhdysvaltain sisällissodan loppupuolella ihmiset alkoivat nimittäin kiinnostua kummituksista.

– Niin monet miehet katosivat Yhdysvaltain sisällissodassa, joten et tiennyt, oliko rakkaasi elossa vai kuollut, Bannatyne selittää.

Niin kurpitsalyhdyt vakiinnuttivat paikkansa osana halloweenia.

Lähteet: Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja