Tieliikenteessä oli ennätysturvallinen vuosi

Päättynyt vuosi sujui tieliikenteessä ennätyksellisen hyvin. Liikenneturvan ennakkotilastoihin ja joulukuun lopulle ulottuviin sanomalehtitietoihin perustuvan arvion mukaan tieliikenteessä kuoli Suomessa viime vuonna 293 ihmistä.

Tieliikenteessä ei ole päästy alle 300 kuoleman kertaakaan 50 viime vuoden aikana. Liikenneturvan arviossa ihmisiä kuoli viime vuonna 51 vähemmän kuin vuonna 2008. Nuorten kuolonkolareiden määrä ei ole sen sijaan vähentynyt, vaikka turvallisuus onkin yleisesti parantunut.

Tilastokeskuksella on vuosittaisia tilastoja onnettomuuksista vuodesta 1960 lähtien. Sitä aiemmin tilastoja laadittiin viiden vuoden välein. Liikenneturvan mukaan viime vuosi olisikin liikenneturvallisuuden kannalta paras vuosi sodanjälkeisessä Suomessa.

Liikenneturvan arviolle viime vuodesta on määrä saada vahvistus ja mahdollinen tarkennus tammikuun lopulla.

- Kaikella todennäköisyydellä jäämme alle 300 kuoleman, sanoo Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

Taloudellinen tilanne näkyy teillä

Kuolemanriski liikenteessä on puolittunut 1990-luvun alusta. Erityisesti ovat vähentyneet nokkakolarikuolemat sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemat.

Taajamiin määrätyt alhaiset nopeusrajoitukset ovat parantaneet jalankulkijoiden turvallisuutta. Liikenneturvallisuus on kohentunut myös parannettujen pääteiden ja uusiutuneen autokannan myötä.

Lisäksi Liikenneturvasta arvioidaan, että taantuma on vaikuttanut positiivisesti ihmisten käyttäytymiseen liikenteessä.

- Ehkä taantuma saa ihmiset tietyllä tapaa harkitsevammiksi. Myös riskialtis huviajelu vähenee, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvinen.

Taantuma näkyy myös liikenteen määrässä, joka laski pääteillä viime vuonna prosentin edellisvuoteen verrattuna. Selvimmin on laskenut raskaan liikenteen määrä, joka pieneni 13 prosenttia.

Kuluvan vuoden tavoitteena on laskea liikennekuolemien määrä Suomessa 250:een.

- Se on kova tavoite, kun viime vuonnakin tultiin jo tuo 50 kuolemaa alaspäin. Tavoite on entistä kovempi, jos yleinen taloudellinen tilanne paranee ja liikennemäärät kasvavat sen myötä, Järvinen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat