Mainos

Thor Liberty lähti - Tolonen huokaisee helpotuksesta

Kotkan räjähdelaiva Thor Libertystä kehkeytyi melkoinen operaatio alueen viranomaisille. Nyt laiva on häipynyt ja ainakin pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen huokaisee helpotuksesta.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen, merivartioston sekä tullin väkeä työskenteli laivan parissa sekä jouluna että uutenavuotena. Loppiaista edeltävänä iltana alkoi takavarikoitujen räjähteiden ja ohjusten lastaaminen takaisin laivaan.

Tolosen mukaan lähes kaikki sujui lastauksessa suunnitelmien mukaan.

– Työ saatiin alkamaan vasta puolenyönaikaan, mutta kun räjähteitä päästiin lastaamaan, niin kaiki sujui todella ripeästi, Tolonen kertoo.

Lastauksen ajaksi alueelle määrättiin lentokielto sekä laivan ympärille kilometrin levyinen turva-alue. Lopulta laiva oli lastattu yöllä noin kello kahden aikaan.

"Erittäin poikkeuksellista"

Tolosen mielestä laivan aiheuttama operaatio on pelastuslaitoksen näkökulmasta hyvin poikkeuksellinen.

– Aluksen aiheuttama uhkatilanne on kestänyt lähes kolme viikkoa. Ihan lähihistoriasta ei löydy vastaavaa.

Tapaus on Tolosen mukaan ollut opiksi ainakin viranomaisten välisen yhteistyön kannalta. Vihdoin tänään aamulla neljän aikaan alus pääsi lähtemään.

– Se (aluksen lähtö) on todella helpotus, sillä tässä on mennyt joulut, uudetvuodet ja loppiaiset. Nyt vihdoin pääsee palaamaan normaaleihin pelastuslaitoksen töihin.

Valtioneuvosto myönsi aluksesta löytyneille ohjuksille maastavientiluvan keskiviikkona. Laivan lastia viranomaiset eivät osanneet odottaa.

– Olihan se aikamoinen yllätys, että lasti oli mitä oli.

Laivan lähdöstä kertoi ensin Yle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.