Mainos

Thor Liberty ja sen miehistö saavat jatkaa matkaansa - jutun tutkinta jatkuu

Kymmenillä Patriot-ohjuksilla lastattu Thor Liberty -laiva saa jatkaa matkaansa.

Aluksen matka pysäytettiin Kotkan Mussalon satamaan joulukuun 21. päivä ja laivan kapteeni ja perämies otettiin kiinni puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta epäiltyinä.

Lisäksi tulli takavarikoi aluksesta löytyneet 69 Patriot -ohjusta. Ohjukset siirrettiin puolustusvoimien säilytettäväksi. Takavarikko kumottiin tammikuun alussa.

Takavarikoidut Patriot-ohjukset ovat puolustustarvikkeita, ja niiden kuljettamiseen Suomen kautta edellytetään puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta annetun lain mukaista maastavientilupaa.

Ohjuksille ei kuitenkaan oltu haettu tätä lupaa.

Aluksessa löytynyttä räjähdysainetta ei puolestaan lasketa puolustustarvikkeeksi. Räjähdysainelasti on kontitettu uudestaan eikä sen poiskuljettamiselle ole enää esteitä.

Keskusrikospoliisi on tutkinut räjähdysaineen lastaustapaa merikelpoisuudesta huolehtimisen laiminlyöntinä. Esitutkinta on valmistunut tänään ja asia on näiltä osin saatettu syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Jutun tutkinta ohjusten osalta jatkuu edelleen. Patriot-ohjusten kauttakuljetusta Suomen kautta tutkitaan puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena. Esitutkintaviranomaiset eivät vielä kommentoi kyseisen ohjuserän lähettäjää tai vastaanottajaa.

Aluksen kapteenia ja perämiestä koskeva matkustuskielto tullaan kuitenkin kumoamaan tämän päivän aikana ja tämän jälkeen aluksen koko miehistö on vapaa poistumaan maasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.