THL:n ylilääkäri: Koronarokote saadaan Suomeen jo puolessa vuodessa

Voiko koronarokotteesta saada narkolepsian? THL:n ylilääkäri vastaa 1:07
Kuinka todennäköistä on, että tuleva koronarokote aiheuttaisi narkolepsiaa? Hanna Nohynek vastaa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, ettei koronarokotetta tarvitse antaa ihmisille yhtä usein kuin influenssarokotetta.

Rokotteita kehitetään parhaillaan monessa eri maassa. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek pitää todennäköisenä, että rokote saadaan Suomeen jo puolen vuoden sisällä.

– Optimistisimmillaan arvioisin, että vuoden loppuun mennessä, mutta realistina sanon, että ensi vuoden alussa.

– Ollaan oltu kovin optimistisia, että pisimmällä olevat rokotteet saisivat myyntiluvan jo ennen vuodenvaihdetta. Aika näyttää, kuinka paljon tutkimustietoa kertyy, ja miten lääkeviranomaiset suhtautuvat rokotteeseen: ovatko ne riittävän tehokkaita ja turvallisia, että myyntilupa voidaan antaa.

Nohynekin mukaan asiantuntijat valmistelevat parhaillaan rokotusstrategiaa.

– Pitää katsoa, mitä rokotteita saadaan ja kuinka pian. Kaikkia annoksia ei saada samaan aikaan. Pitää miettiä, kenelle rokotetta on järkevintä antaa, jotta tulee paras mahdollinen terveyshyöty.

Jatkuva rokottaminen ei tarpeen

Nohynekin mukaan koronavirus muuntautuu hitaammin kuin esimerkiksi influenssavirus. Käytännössä se tarkoittaa, että ihmisiä ei välttämättä tarvitse rokottaa jatkuvasti koronaa vastaan.

– Tällä hetkellä korona ei ole kovin muuntautuva, vaan pysyy hyvinkin samanlaisena. Toki pieniä muutoksia perimässä on, mutta ei niin suuria, että pitäisi mennä jokavuotiseen rokottamiseen, kuten influenssan kohdalla tehdään. Influenssa on niin nopea evoluutioltaan, että se on aina meitä puoli vuotta edellä.

Lääkeyhtiö AstraZeneca on kertonut keskeyttävänsä väliaikaisesti kehittämänsä koronavirusrokotteen kliinisen tutkimuksen testivaiheen, koska yksi vapaaehtoisista koehenkilöistä sairastui selittämättömästi. Keskeytystä kuvattiin rutiininomaiseksi. Rokotteen valmistumisen aikataulu ei Nohynekin mukaan välttämättä viivästy ollenkaan, jos ilmenee, ettei sairastumisella ole yhteyttä rokotteeseen.



Lue myös:

    Uusimmat