THL:n Nohynek: AstraZenecan rokotetestin keskeytys on normaalia toimintaa – ei välttämättä vaikuta aikatauluun ollenkaan

5:32
Katso yllä oleva video: Sosiaali- ja terveysministeriön entinen osastopäällikkö Päivi Sillanaukee kertoo Suomen koronarokotestrategiasta – kenet rokotetaan ensimmäisenä?

"Nyt jäitä hattuun."

Lääkeyhtiö AstraZenecan ilmoitus koronarokotetestauksen keskeyttämisestä kertoo siitä, että tutkimuksessa noudatetaan sovittuja turvallisuussääntöjä ja käytäntöjä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kun testissä on mukana suuria joukkoja ihmisiä, on odotettavissa, että joku heistä sairastuu testin aikana, Nohynek sanoi STT:lle.

– Tämä on ihan normaalia toimintaa. Kun rokotetaan kymmeniätuhansia ihmisiä, niin odotusarvo on, että heidän joukossaan tulee olemaan erilaisia terveystapahtumia.

Kliinisissä tutkimuksissa on riippumaton turvallisuusseurantaryhmä, joka tarkkailee tutkimuksen aikana tapahtuvia vakavia tapahtumia. Vakavaksi määritellään tapaukset, joissa tutkimuksessa mukana oleva henkilö joutuu sairaalahoitoon.

Rokotteen valmistumisen aikataulu ei Nohynekin mukaan välttämättä viivästy ollenkaan, jos ilmenee, ettei sairastumisella ole yhteyttä rokotteeseen.

– Jos on kysymys muutamasta päivästä, niin eihän se mitenkään vaikuta. Jos on syytä epäillä, että kyseessä on rokotteeseen itseensä liittyvä asia, niin totta kai se tulee silloin viivästyttämään. Tällä hetkellä on vielä liian varhaista sanoa, mistä on kysymys.

AstraZenecan tutkimus on käynnissä muun muassa Britanniassa, jossa rokotteen testaukseen osallistuu myös ikäihmisiä.

– Todennäköisyys, että ikäihmisillä on jonkinlaisia vakavia terveystapahtumia useita kuukausia ja jopa vuosia kestävän tutkimuksen aikana, on aika iso. Silloin täytyy vain katsoa rauhallisesti, että onko kyse ajallisesta vai syy-seuraussuhteesta.

Kaikkiaan keskeyttäminen on Nohynekin mukaan osoitus siitä, että rokotetta testataan kaikkien kliinisille tutkimuksille sovittujen sääntöjen mukaan.

– Nyt jäitä hattuun ja odotetaan, mitä turvallisuusseurantaryhmä lausuu. Tämä kertoo sen, että tutkimuksen turvallisuusmekanismi ja seuranta toimii niin kuin on odotettu. Sitten toivottavasti päästään jatkamaan suunnitellusti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja