Koronarokotteista voidaan saada tuloksia jo tämän kuun aikana – THL-ylilääkäri IL:lle: "Rokote voi olla käytössä siitä kuukausi eteenpäin"

3:33
Amerikkalaisen lääkeyhtiön koronarokotekehitys keskeytyi – suomalaislääkäri avaa tapauksen merkitystä

Kaksi koronarokotetta on jo myyntilupakäsittelyssä ja niistä voidaan saada dataa jo tämän kuun aikana.

Koronarokotekehittely on kovaa vauhtia käynnissä eri puolilla maailmaa. Jokainen haluaa saada mahdollisimman nopeasti tuloksia ja oman tuotteensa markkinoille.

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut kahden ensimmäisen koronavirusrokotteen myyntilupakäsittelyn.

EMA käyttää kyseisten rokotteiden kohdalla nopeutettua arviointia, joka mahdollistaa lupaavien rokotteiden myyntiluvan hyväksymisen normaalia nopeammalla aikataululla kansanterveydellisen hätätilanteen, kuten pandemian, aikana. Nopeutetussa arvioinnissa tutkimustietoja arvioidaan sitä mukaan, kun niitä valmistuu.

Fimean mukaan arvioinnin aikataulu riippuu teho- ja turvallisuustutkimusten tuloksista ja siitä, kuinka nopeasti tutkimustuloksia saadaan viranomaisten arvioitavaksi. Arvio yritetään kuitenkin saada aikaiseksi mahdollisimman pian.

Dataa loka-marraskuussa?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo Iltalehden haastattelussa, että nyt näyttäisi siltä, että EMA saattaa saada jo loka-marraskuun vaihteessa dataa rokotteesta tai rokotteista, jotka voisivat saada myyntiluvan.

– Jos näin käy, rokote voi olla käytössä siitä kuukausi eteenpäin. Kaikki tämä on kuitenkin jossittelua, Nohynek painottaa lehdelle.

Syyskuussa Nohynek sanoin MTV:lle, että sen suhteen on oltu kovin optimistisia, että pisimmällä olevat rokotteet voisivat saada myyntiluvan jo ennen vuodenvaihdetta.

Hän piti kuitenkin todennäköisenä, että rokote saadaan Suomeen jo puolen vuoden sisällä.

– Optimistisimmillaan arvioisin, että vuoden loppuun mennessä, mutta realistina sanon, että ensi vuoden alussa, hän sanoi tuolloin.

Tiukka kilpailu

EMA käsittelee tällä hetkellä sekä lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää että BioNTechin ja lääkeyhtiö Pfizerin kehittämää rokotetta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan pisimmällä rokotekehitystyössä ovat juurikin BioNTech ja Pfizer, joiden tuloksia voidaan odottaa jo lokakuun aikana.

Toisena listalla tulee uutistoimiston mukaan lääkeyhtiö Moderna, jonka tulokset valmistunevat myös ihan piakkoin.

Bloombergin mukaan AstraZenecan rokote putosi pois kärkikahinoista jo aiemmin syksyllä, kun sen joutui keskeyttämään tutkimuksensa koehenkilön sairastumisen vuoksi. Kyseisen lääkeyhtiö rokote on kuitenkin toinen niistä, joiden myyntilupakäsittely on käynnissä EMA:ssa.

Terveille ja nuorille rokote ehkä vasta 2022

Varmuutta siitä, milloin koronarokote saadaan Suomeen, ei siis ole tiedossa. Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan kuitenkin totesi brittilehti Guardianille, että nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022.

Hän kertoi toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain "rajoitetusti saatavilla".

Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät Swaminathan mukaan epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan.

– Paljon ohjeistusta on vielä luvassa, mutta uskoakseni keskiverto, terve, nuori ihminen joutunee odottamaan rokotetta vuoteen 2022.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja