NYT: Koronarokotetutkimukseen osallistunut sai selkäydintulehduksen – tutkimus keskeytetään väliaikaisesti, myös Suomi mukana rokotehankinnassa

2:05
Video: AstraZeneca keskeyttää koronarokotteen testaukset – vapaaehtoinen koehenkilö on saanut vakavia sivuoireita.

AstraZeneca ilmoitti keskeyttävänsä väliaikaisesti koronarokotteen kolmannen testivaiheen, koska yksi vapaaehtoisista sairastui yllättäen. New York Timesin mukaan vapaaehtoisella todettiin selkäydintulehdus. 

New York Times kirjoittaa anonyymin lähteen tietoihin perustuen, että ihmiskokeessa yksi brittiläinen potilas sai selkäydintulehduksen. Tulehduksen voi laukaista virusinfektio, mutta toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö henkilön sairastuminen koronarokotteeseen. 

AstraZeneca on kutsunut rokotetutkimuksen keskeytystä rutiinitoimenpiteeksi. Seuraavaksi riippumaton komitea tutkii sairastumista. 

EU sopinut rokotehankinnasta yhtiön kanssa

AstraZenecan yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämä rokote on yksi niistä rokoteaihioista, joiden kehittäminen on edennyt kolmanteen, eli viimeiseen vaiheeseen. Vaihe 3 on käynnissä Brasiliassa, Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Sairastunut potilas on osa vaiheen 2 tutkimusryhmää, joita käydään nyt Iso-Britanniassa ja Intiassa. 

Euroopan komissio on sopinut AstraZenecan kanssa EU-maiden yhteisestä rokotehankinnasta, johon myös Suomi osallistuu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja