THL:n ylilääkäri: Koronarokotteesta tuskin tulee pakollista edes terveydenhoitohenkilökunnalle

0:23
– Jatkuva koronarokottaminen ei ole tarpeellista, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, että koronarokote tulisi Suomeen jo puolen vuoden sisällä.

Koronarokotteita kehitellään vauhdilla sekä Suomessa että maailmalla, ja Hanna Nohynekin mukaan rokote saattaa parhaimmillaan tulle Suomeen jo tämän vuoden lopussa. Pakollista siitä ei kuitenkaan hänen arvionsa mukaan tule, vaikka Suomen laki salliikin pakkorokotukset poikkeustapauksissa.

– Suomessa ei ole tähän asti uskottu pakollisiin rokotteisiin ja jos minulta kysytään, ei (koronarokotteesta) tule pakollista.

Nohynek ei usko, että tiettyjä ammattiryhmiä aletaan niin sanotusti pakkorokottaa. 

– Ei rokote ole pakollinen terveydenhoitohenkilökunnallekaan. Tartuntatautilaki edellyttää, että työnantaja käyttää sellaisia työntekijöitä, jotka eivät altista hoidettavia esimerkiksi influenssalle tai tuhkarokolle. On työnantajan ja työntekijän välinen asia, kenellä rokotesuoja pitää olla, Nohynek sanoo MTV Uutisille.

Rokotteesta pyritään tekemään turvallinen myös riskiryhmille.

–Valtaosa valmistajista rekrytoi tutkimuksiinsa ikäihmisiä, ylilihavia, tupakoivia sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastavia, sekä astmaa sairastavia ja hiv-positiivisia. Pyrkimys on, että rokotetta voidaan antaa koko väestölle, kun niille saadaan myyntilupa, voidaan niitä antaa koko väestölle.

Nohynekin mukaan kehitteillä on sekä käsivarteen pistettäviä että nenäsumutteena annettavia rokotteita.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja