THL:n Salminen: Aikuisväestö rokotettu lokakuun loppuun mennessä – normaaliin paluusta tulisi keskustella jo aiemmin

Helsingissä koronarokotteiden annosväliä aiotaan lyhentää 2:11
Kuinka korkea rokotekattavuus riittää? Näin arvioi THL:n johtaja Mika Salminen

Nykyisellä rokotustahdilla 70 prosenttia yli 16-vuotiaista suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta lokakuun loppuun mennessä, arvioi muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen.

Aiemmin on arvioitu, että riittävä rokotekattavuus niin sanotun laumasuojan saavuttamiseksi olisi 70-90 prosenttia.

Salmisen mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, kuinka korkea rokotekattavuus riittää siihen, että esimerkiksi koronatoimista voitaisiin luopua kokonaan.

– Emme tiedä vielä riittävästi siitä, miten epidemia etenee rokotekattavuuden edetessä. Eihän rokotekattavuus ole itseisarvo vaan se, että suojaamme ihmisiä vakavalta tautimuodolta.

Toukokuussa THL arvioi, että tartunnat vähenisivät radikaalisti, kun 70 prosenttia suomalaisista on saanut yhden annoksen. Tällä hetkellä ensimmäisen rokotteen on saanut 64 prosenttia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi perjantaina Ylelle, että ravintolarajoituksia joudutaan kiristämään, koska vasta lokakuun lopussa Suomessa ollaan suojassa deltamuunnosta vastaan. 

Salmisen mukaan lokakuun lopulla arviolta 70 prosenttia yli 16-vuotiaista on saanut jo kaksi rokoteannosta. Jo aiemmin 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan yli 50-vuotiaiden ja riskiryhmien osalta.

– Nyt olemme nostamassa keski-ikäisten rokotekattavuutta ja periaatteessa sen pitäisi riittää poistamaan vakavan taudin riskit. Jos pidämme vielä sen jälkeen kiinni yhteiskuntaa kiinni, niin siitä tulisi käydä yhteiskunnallista keskustelua.

Salmisen mukaan keskustelua tulisi käydä myös muiden, kuin terveysviranomaisten tai lääketieteen asiantuntijoiden keskuudessa.

– Terveydenhuollossa tietysti tähdätään siihen, että minimoidaan kaikki riskit. Jos minulta kysyttäisiin asiaa kaikkiin terveysriskeihin liittyen, niin alkoholi olisi kielletty eikä autolla saisi ajaa, koska niistä aiheutuu vakavia vaaroja ja vammoja ihmisille.

– Kaikilla sektoreilla tulee keskustella siitä, että mihin tähtäämme: täysin nollariskiin vai sellaiseen tasoon, jossa muissakin taudeissa ollaan, ja joiden takia ei yhteiskuntia suljeta.

Salminen ei tarkenna, missä keskustelua voitaisiin konkreettisesti käydä.

– Ihan missä vaan, vaikkapa lehtien palstoilla tai erilaisessa paneeleissa. Tämä on asia, joka koskettaa kaikkia suomalaisia. Ei riitä, että asiasta keskustellaan terveyssektorilla.

Rokotekattavuuteen ei ole tulossa tavoitetta

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valmistelemassa hybridistrategiassa ei tulla asettamaan rajapyykkiä siihen, kuinka korkean rokotekattavuuden jälkeen voidaan palata normaaliin, kertoo STM:n johtaja Jaska Siikavirta.

– Meillä ei ole yleispätevää linjausta rokotekattavuuden osalta. Monenlaisista rajapyykeistä on keskusteltu, mutta terveysviranomaisetkaan eivät ole pystyneet antamaan yksiselitteistä kannanottoa siihen. Seuraamme vielä rokotekattavuuden vaikutuksia.

Siikavirran mukaan STM:ssa hybridistrategiaa valmistellaan parhaillaan virkamiestyönä. Elokuun puolivälissä suunnitelma esitellään hallitukselle ja poliittisille päättäjille.

– Lopulta kyse on poliittisesta ja lopulta myös arvoperusteisesta harkinnasta. Se, millaista tasoa tavoitellaan, määräytynee poliittisessa päätöksenteossa kesälomakauden jälkeen. 


Lue myös:

    Uusimmat