Milloin Suomessa on laumasuoja koronaa vastaan? Yksi merkkipaalu häämöttää jo kesäkuun lopussa: "Tartunnat vähenevät radikaalisti, kun..."

Koronarokotuksen skippaaminen voi johtaa pitkään odotusaikaan – näin kävi 74-vuotiaalle helsinkiläiselle 3:33
MTV Uutiset Live: Jos skippaat oman rokotusvuorosi, saatat joutua odottamaan pitkään – näin kävi 74-vuotiaalle helsinkiläiselle.

Rokottaminen etenee Suomessa EU:n keskiarvoa vilkkaammin, mutta milloin saamme 70 prosentin rokotekattavuuden rikki?

Suomi etenee rokotuksissa hieman nopeammin kuin EU-maat keskimäärin. Nopeimmin on edennyt pikkuvaltio Malta, jossa ensimmäisen annoksen on saanut 57,5 prosenttia.

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo MTV:lle, että mikäli rokotteita saapuu aikataulussa, yli 16-vuotiaista suomalaisista 70 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen kesäkuun loppuun mennessä.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, milloin meillä on laumasuoja koronaa vastaan.

– Koko ajan tulee näyttöä siitä, että rokotteet estävät tartuntoja tehokkaasti, varsinkin kahden annoksen jälkeen. Vielä on vaikea tietää, millainen yhden annoksen vaikutus on. Mutta ihan varmasti tartunnat vähenevät radikaalisti, kun 70 prosentilla on yksikin annos, Kontio sanoo.

Syksyllä rokoteurakka päätökseen

Aikatauluarvio on, että syksyllä kaikki suomalaiset ovat saaneet toisenkin rokoteannoksen. Kun rokottaminen etenee kesän aikana, marssijärjestyksessä viimeisenä olevien ei välttämättä tarvitse odottaa aivan 12 viikkoa seuraavaa annostaan.

– Alkusyksystä saadaan kaikille halukkaille kakkosannoskin annettua. 

Tänään, 19. toukokuuta, tarkalleen 38,8 prosenttia suomalaisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen koronavirusta vastaan. 

Riskiryhmät ja ikääntyneet on suurelta osin saatu rokotettua ja paikoin ikäryhmissä kattavuus on korkea. Esimerkiksi 70- ja 80-vuotiaista 90 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

– 50-vuotiaiden osalta tilanne on ilahduttava. Täytyy muistaa, että kaikkialla Suomessa ei vielä 50-vuotiaita rokoteta, mutta rokotekattavuus on nyt jo 60 prosenttia, se on todella hyvin. 

Lue myös:

    Uusimmat