THL:n ex-pääjohtaja Pekka Puska kritisoi päätöksentekoa vakavassa tautitilanteessa: "Juridista sapelinkalistelua"

THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska latoo kovaa tekstiä valtiojohdon päätöksenteosta pandemia-aikana"Päätökset sotkeutuvat politikointiin ja outoon sapelinkalisteluun" 4:08
Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu: Pekka Puska hämmästelee poliittisen päätöksenteon hankaluuksia – "Valitettavasti tähän sotkeutuu myös politikointia".

THL:n entinen pääjohtaja ja entinen kansanedustaja Pekka Puska toivoo, ettei rokotusjärjestyksen muuttamista tehtäisi politikoinnin vaan puhtaasti epidemiologisten faktojen ajamana.

Hallitus ilmoitti tänään vetävänsä esityksen liikkumisrajoituksista pois eduskunnasta, koska esitys ei perusratkaisultaan ole perustuslainmukainen. 

THL oli aiemmin antanut arvionsa, jonka mukaan rajoituksilla saataisiin torjuttua taudin leviämiämistä.

THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska hämmästelee Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, kuinka vaikeaa päätöksenteko Suomessa näyttää hetkittäin olevan, vaikka käsillä on vakava tautiepidemia. 

– Onhan se aika kummallista, miten vaikeaa meillä on tehdä päätöksiä vakavan taudin ollessa päällä. THL:n taustalla oleva asiantuntemus olisi tässä ollut tärkeä. Jotenkin ihmetyttää, että päätökset ovat näin vaikeita, Puska toteaa haastattelussa. 

– Valitettavasti tähän sotkeutuu myös politikointia ja vähän outoa juridista sapelinkalistelua.

Tautiuhka heijastuu politiikkaan

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kannattaa rokotejakelun alueellista painottamista. Sen mukaan rokotusjärjestystä pitäisi suunnata pahimmille tautialueille jo ennen kuin kaikki riskiryhmät on rokotettu.

Keskusta sen sijaan vaatii, että riskiryhmät rokotetaan ennen alueellista painotusta. 

Puska on keskustan entinen kansanedustaja. Hänen mukaansa koronarokotteiden antamisjärjestyksen mahdollista muuttamista pitäisi tarkastella puhtaasti epidemiologisesta tilanteesta käsin, ja politikoinnin olisi syytä jäädä taka-alalle.

Hän kokee, että tilanne on jo osin politisoitunut.

– Tämä tauti ja tautiuhka kiinnostaa ihan jokaista ihmistä. Siksi siitä puhutaan, ja kun on erilaisia mielipiteitä, se myös heijastuu politiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat