THL:n Salminen rokotusjärjestyksestä: "THL ei tee tällaisilla asioilla politiikkaa"

Tulisiko koronarokotukset kohdentaa pahoille epidemia-alueille ja missä järjestyksessä? Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen etsii vastauksia kysymykseen 6:09
Tulisiko koronarokotukset kohdentaa pahoille epidemia-alueille? Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen etsii vastauksia kysymykseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, ettei tunnista rokotejärjestyskysymyksessä "poliittista ulottuvuutta. Hän sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että asiaa on arvioitu hyvin monelta kantilta.

Hallitus ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä sellaisenaan lausunnolle sosiaali- ja terveysministeriön esityksen rokotejärjestyksestä. Esitys lähetettiin lausunnolle torstaina.

Taneli Puumalainen sanoi, että Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on arvioinut epidemiologista puolta ja THL:n rokotusten järjestämisestä, ohjaamisesta ja logistiikasta vastaavat asiantuntijat ovat arvioineet toteutettavuutta.

–  Ja THL on omassa lausunnossaan tuonut esiin eri näkökohdat siitä, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita tähän liittyy ja millaisia lisäselvityksiä edelleen tarvitaan, Puumalainen avasi.

Puumalainen sanoi, että nyt odotetaan lausuntokierroksen johtopäätöksiä.

Samoilla linjoilla oli myös THL:n johtaja Mika Salminen.

–  Vahvistaisin tuon, että THL ei tee tällaisilla asioilla politiikkaa. Näitä arvioidaan ihan objektiivisin kriteerein, johon liittyy sitten myös tämä toteutettavuus.

Salminen sanoi, että realiteetit toteuttamisen suhteen täytyy ottaa huomioon.

Rokotusjärjestys vaikuttaisi sairaanhoitoon

Puumalaiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko koronarokotteiden alueellisesta kohdistamisesta hyötyä hallituksen suunnittelemassa aikataulussa, jossa se ei vaikuta lähiviikkoihin. Hänen mukaansa alueellinen painotus rokotejakelussa ei vaikuttaisi merkittävästi tartuntamääriin, mutta suojaisi rokotettuja vakavalta koronataudilta.

Lausuntoaikaa rokotejärjestyksestä on 13. huhtikuuta asti.

–  Jos sitten tämän jälkeen tähän (alueelliseen painottamiseen) päädytään, niin kyllä tällä ehditään vielä vaikuttaa sairaalahoidon määrään niillä alueilla, joita tämä sitten koskisi, Puumalainen sanoi THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR päätyi 17. maaliskuuta kannattamaan rokotteiden alueellista kohdentamista siten, että rokotuksia kohdennetaan ensin kertaluonteisesti ja sen jälkeen jatketaan alueellista epidemiatilanteen ja väestömäärän huomioon ottavaa painotusta. Tuon jälkeen ryhmän puheenjohtaja Ville Peltola sanoi STT:lle, että päätöstä rokotusten alueellisesta painottamisesta ei kannata viivyttää.

Torstaina Peltola ei halunnut ottaa kantaa alueelliseen painottamiseen ja hallituksen päätökseen lähettää esitys lausunnolle.

–  En kommentoi tätä alueellista painotusta nyt yhtään. Se on nyt menossa tämän mukaan eteenpäin, hän sanoi.

Koronatauti voidaan luokitella myös ammattisairaudeksi – tartuntapaikka ratkaisee 1:10
Koronatauti voidaan luokitella myös ammattisairaudeksi – tartuntapaikka ratkaisee.

Lue myös:

    Uusimmat