Keskustelu rokotusjärjestyksen muuttamisesta käy kuumana – kansanedustajat eri linjoilla: "Se on jokaisen kansalaisen etu"

Debatti rokotusjärjestyksestä: Pohjoiselta rokotteita etelään? 7:57
Näin kansanedustajat väittelivät MTV:n Uutisaamussa rokotusjärjestyksen muuttamisesta.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelevat rokotusjärjestyksen muuttamista siten, että pahimmille ilmaantuvuusalueille annettaisiin aluksi enemmän rokotteita. Kansanedustajilla on asiasta eriäviä näkemyksiä. 

Hallitus kokoontuu tänään pohtimaan muutoksen tarpeellisuutta.

– Rokottaminen ei ole mitään tulipalojen sammuttamista, vaan se on pitkäjänteinen prosessi, jossa rokotejärjestykseen täytyy sitoutua. Muutenkaan en pidä hyväksyttävänä ratkaisua, jossa lopetettaisiin muun maan rokottaminen ja siirryttäisiin rokottamaan esimerkiksi Helsingin ja Turun alueita, sanoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä MTV:n Uutissamussa. 

– Tietysti jos meille tulee joitakin erityiseriä rokotteista, voi olla ihan paikallaan, että niitä ohjataan esimerkiksi pahimmille epidemia-alueille, Kärnä huomauttaa. 

Laumasuoja saavutettaisiin nopeammin?

Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että laumasuoja saavutettaisiin nopeammin rokotusjärjestyksen muuttamisella. 

– Pidän sitä aika mielenkiintoisena. Itse ensimmäisenä nostin esille rokotusjärjestyksen alueellisen painottamisen silloin kun Meri-Lapissa oli paha tilanne. Muutenkin tuli esityksiä siitä, että voitaisiin rokottaa raja-alueita Ruotsin ja Norjan tuntumassa. Tällöin KRAR ja THL tyrmäsivät sen vedoten tasa-arvoon ja siihen, että prosessi olisi hidas. En näe, että tilanne on tässä millään tavalla muuttunut, Kärnä toteaa. 

Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen puolestaan kannattaisi rokotusjärjestyksen muuttamista. 

– Kannatan sitä, että linjaukset tehdään parhaan saatavilla olevan asiantuntijatiedon mukaan, Koponen sanoo. 

Hän painottaa sitä, että THL:n asettama KRAR:lla on omat perusteensa antamalleen suositukselle. 

– Suositus on annettu perustuen siihen, että terveydenhuollon kuormitusta voitaisiin keventää ja pelastaa myös ihmishenkiä, Koponen toteaa. 

– Se on jokaisen kansalaisen etu, että pystytään kohdentamaan rokotuksia niille alueille, joilla epidemia on pahimmassa tilanteessa, Koponen jatkaa. 

Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamista

KRAR:n antaman suosituksen yhteydessä esillä ovat olleet lähinnä pääkaupunkiseutu ja Turun seutu. 

– Jos jostakin syystä tauti ryöpsähtäisi jossakin muualla pahemmaksi, niin silloin rokotukset kohdennettaisiin toiselle pahemmalle alueelle. Näin pystytään turvaamaan terveydenhuollon kantokykyä ja sitä että missään päin Suomea ihmiset eivät joutuisi tarpeettomasti hengenvaaralliseen tilanteeseen, Koponen sanoo. 

Kärnä muistuttaa Koposta siitä, ettei rokotusjärjestyksen muuttaminen käy käden käänteessä. 

– Jos nyt päättäisimme muuttaa rokotusjärjestystä, muutokset tulisivat voimaan aikaisintaan toukokuun puolella. 


Lue myös:

    Uusimmat