Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksista pois eduskunnasta – pääministeri Marin kiittää kansalaisia vastuullisuudesta

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikkumisrajoitukset:"Hallituksen perustelut hyvät, mutta keinot väärät" 3:04
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikkumisrajoitukset: "Hallituksen perustelut hyvät, mutta keinot väärät"

Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksista pois eduskunnasta. Pääministeri Sanna Marin kertoo asiasta Twitterissä.

Syynä on perustuslakivaliokunnan lausunto, jonka mukaan esitys ei perusratkaisultaan ole perustuslainmukainen.

– Hallitus katsoo, että perustuslakivaliokunnan lausunnon vuoksi esitys liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta on vedettävä pois eduskunnasta. Asiasta järjestetään vielä tänään ylimääräinen valtioneuvoston istunto, pääministeri kertoo Twitter-tilillään.

Marinin mukaan tautitilanne on edelleen vakava ja jokaisen on yhä syytä välttää kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja.

– Pääsiäinen kannattaa viettää vain läheisimpien ihmisten kanssa ja tarpeetonta matkustamista on syytä välttää. Lopulta eniten vaikutusta on sillä, miten itse toimimme.

Pääministerin mukaan moni kansalainen on toiminut vastuullisesti jo yli vuoden ajan ja noudattanut tunnollisesti viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

– Kiitos teistä jokaiselle! Vielä on jaksettava yhdessä, jotta kesä olisi valoisampi meille kaikille, Marin kirjoittaa.

Asiasta järjestetään tänään ylimääräinen valtioneuvoston istunto.

Näin esitystä valmisteltiin

Liikkumisrajoituksen valmistelu oli vahvasti valtioneuvoston kanslian käsissä. Esityksen hyväksyminen aiheutti kitkaa jo hallituspuolueiden välillä. Erityisen kriittisesti siihen suhtauduttiin vihreissä, vasemmistoliitossa ja RKP:ssä.

Hallituksen esitys olisi kieltänyt liikkumisen muualla kuin henkilön omassa asuinpaikassa tai siihen rinnastettavassa paikassa muusta kuin välttämättömästä syystä.

Liikkua olisi saanut muun muassa silloin, kun on hakemassa elintarvikkeita tai lääkkeitä tai on menossa käyttämään terveyden- tai sosiaalihuollon palveluita. Liikkua olisi saanut myös työn, elinkeinon, opiskeluiden tai yhteiskunnallisen luottamustoimen takia tai virkistäytymisen vuoksi.

Rajoitus olisi koskenut todennäköisesti pääkaupunkiseutua ja Turkua.

Lue myös:

    Uusimmat