Kevytlimuista paljastui riski raskaana oleville ja imettäville

Empatia ei riitä erityislapsille - äiti kertoo kohtelun kipukohdista 9:32
KATSO MYÖS: Millaista tukea ja ymmärrystä autismikirjon lapsi tarvitsee? Empatia ei riitä erityislapsille – äiti kertoo kohtelun kipukohdista.

Odottavien ja imettävien äitien kannattanee välttää kevytlimuja ja muita aspartaamilla makeutettuja juomia, sillä tutkimuksen mukaan ne voivat aiheuttaa haittaa syntymättömälle lapselle.

Tuore teksasilaistutkimus nostaa esiin kysymyksiä aspartaamilla makeutettujen limujen mahdollisista vaikutuksista autismiin, etenkin vastasyntyneillä pojilla, uutisoi muun muassa australialainen uutissivusto News.com.au.

Tutkimuksessa on löytynyt yhteys äidin raskauden tai imetyksen aikaisen kevytlimujen kulutuksen ja poikien autismidiagnoosien välillä. Tutkimuksessa huomioitiin aspartaamin kokonaiskulutusta eli äidit olivat saattaneet käyttää makeutusainetta myös muussa muodossa kuin limonadissa.

Autismidiagnoosin saaneiden poikien äideillä oli ollut kolme kertaa todennäköisemmin tapana juoda päivittäin ainakin yksi kevytlimu tai käyttää aspartaamia vähintään yhtä limuannosta vastaava määrä päivän aikana.

Tutkimuksen tulokset näyttävät siis osoittavan, että jo yhden limutölkillisen sisältämä määrä aspartaamia päivittäin kulutettuna saattaa lisätä autismin riskiä lapsella.

Aspartaamin haittavaikutuksista on viime aikoina käyty runsaasti keskustelua, kun aiemmat tutkimukset ovat väittäneet sen vaikuttavan muun muassa muistiin ja oppimiseen sekä olevan yhteydessä syöpään.

Aspartaamin haittavaikutukset havaittiin pojilla, mutta ei tytöillä

Tutkimukseen osallistui 235 autismidiagnoosin saanutta lasta äiteineen sekä 121 neurologisesti tyypillisesti kehittynyttä lasta äiteineen. Tutkijat selvittivät, kuinka paljon äidit olivat käyttäneet aspartaamia päivittäin raskauden ja imetyksen aikana.

Aspartaamin päivittäisen käytön yhteys autismidiagnoosiin havaittiin poikalapsilla, mutta ei tyttölapsilla.

Tuloksen sukupuolittuneisuuteen voi löytyä selitys siitä, että tutkimuksessa mukana olleista autismidiagnoosin saaneista lapsista 87 prosenttia oli poikia. Tämän vuoksi tutkijat haluavat tehdä jatkotutkimuksen, jossa olisi isompi tutkimusotanta ja enemmän autismidiagnoosin saaneita tyttöjä.

Löydökset korostavat raskauden ja imetyksen aikaisten ruokailutottumusten seurannan tärkeyttä suhteessa siihen, miten ne vaikuttavat lasten hermoston kehitykseen. Lisäksi ne korostavat tarvetta kattavalle tutkimukselle siitä, millaisia riskejä odottavan ja imettävän äidin aspartaamin käyttöön liittyy erityisesti lapsen kehityksen kriittisimpinä aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat