Mainos

THL: Influenssaepidemia vaikuttaa tavanomaiselta

Terveyden ja hyvinvoinnninlaitoksen mukaan nyt meneillään oleva kausi-influenssaepidemia on hyvin tavanomainen.

Lukuun ottamatta kauden alussa esiintyneitä perusterveiden tehohoitoa vaativia sairastumisia, talven influenssaepidemia ei näyttäisi poikkeavalta.

THL:n mukaan myös muualta Euroopasta kantautuvat tiedot viittaavat varsin normaaliin epidemiaan.

Valtaosa pari viikkoa sitten alkaneen influenssaepidemian tartunnoista on influenssa A(H1N1)pdm09 viruksen aiheuttamia, joka vuoden 2009-2010 pandemian jälkeen syrjäytti toisen aiemmista A-tyypin kausi-influenssaviruksista.

Pandemrix saattanut suojata nuoria viime vuodet

Tämän kauden alussa todettuja työikäisten vakavia tapauksia voi THL:n mukaan selittää vuoden 2009 pandemian aikana saadun rokotussuojan asteittainen heikentyminen.

– Osalla vuonna 2009 saatu (Pandemrix) rokote on antanut suojaa vielä esimerkiksi viime talven influenssakauden ajan, mutta nyt tällä kaudella tuo silloin vuonna 2009 annettun rokotteen teho on heikentynyt, lääkäri Tuija Leino THL:stä sanoo.

Parhaan suojan tartuntaa vastaan antaa kausi-influenssarokotus, joka kannattaa ottaa jo syyskaudella. Rokotteen voi vieläkin ottaa. Influenssaan on olemassa myös lääkkeitä ja näistä saatavan hyödyn arvioi lääkäri tapauskohtaisesti.

THL:n mukaan terveyskeskuksissa influenssarokotteita on vielä runsaasti, vaikka ne ovat apteekeista lähes loppu.

Rokotteen teho on paras sekä taudin estossa että tartuntaketjujen katkaisemisessa, kun rokotettavat ovat terveitä nuoria tai työikäisiä.Tartuttamista on vaikea välttää oman käyttäytymisen avulla, sillä influenssavirusta voi levittää tietämättään eteenpäin jo ennen kuin omat oireet ovat alkaneet.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.