Therese Johaug katkerana hiihtopomojen tempusta – ""He halusivat minut pois hinnalla millä hyvänsä"

Therese Johaug latasi "Hele historien" -kirjassaan kovaa tekstiä kansainvälisen hiihtoliiton FISin ex-pomoista Gian-Franco Kasperista ja Sarah Lewisistä. Taustalla oli FISin vaatimus saada Johaugille kovempi tuomio dopingkärystä.

Johaug antoi vuoden 2016 syksyllä positiivisen näytteen anabolisesta steroidista, klostebolista. Johaug sai aluksi 13 kuukauden kilpailukiellon, mutta FIS valitti päätöksestä urheilun tuomioistuimeen CASiin, joka pidensi rangaistusta 18 kuukauteen. Norjalaiselta jäi tämän myötä väliin Pyeongchangin talviolympialaiset.

– FIS oli minun liittoni. Hämmästyin, että he valittivat päätöksestä. Se oli raskasta, että minun oma liittoni käsitteli minua siten. Mutta jos he olivat sitä mieltä, että se on oikein valittaa, niin se on heidän oikeutensa, Johaug sanoi Dagbladetille.

Johaug käy kirjassaan läpi tarkemmin tuntemuksiaan tuolta ajalta.

– Tuntui siltä, kuin he halusivat minut pois olympialaisista hinnalla millä hyvänsä saadakseen esimerkin, Johaug kirjoitti.

FISin puheenjohtajana toimi tuolloin Gian-Franco Kasper ja pääsihteerinä Sarah Lewis. Johaug nosti esille Kasperin Dagbladetille antaman haastattelun, jossa hän olisi varoittanut Norjan antidopingtoimistoa, etteivät he antaisi liian kevyttä rangaistusta Johaugille.

– Sitä ei voinut tulkita millään muulla tavalla, kuin että hän yritti vaikuttaa Norjan antidopingtoimistoon, jotta he antaisivat minulle kovan rangaistuksen. Missä yhteisössä se on ok, että vaaleilla valittu johtaja puuttuu oikeuslaitoksen yksittäistapauksien käsittelyyn ja tämä tapahtuu ilman, että tietää faktoja? Olin halvaantunut raivosta ja täysin voimaton, Johaug sanoi kirjassaan.

Johaugilta kysyttiin Dagbladetin haastattelussa, mikä hänen suhteensa on nykyään Kasperiin ja Lewisiin.

– Sarah Lewis on Sarah Lewis. Emme ole ystäviä. Sen voin vahvistaa, Johaug totesi.

Lue myös:

    Uusimmat