Thaimaan sairaalat rahastavat terveysturismilla

Yksityissairaalat alkoivat markkinoida palvelujaan ulkomaille vuoden 1997 talouskriisin jälkeen, jolloin paikallisilla ihmisillä ei ollut enää varaa yksityissairaanhoitoon.

Aulassa nahkanojatuoleja ja suihkulähde, pääsisäänkäyntiä koristavat kymmenien maiden liput. Kyseessä ei ole viiden tähden hotelli, vaan bangkokilainen yksityissairaala.

Bumrungradin sairaala keskustan Sukhumvit-kadun sivukujan varrella on panostanut terveysturismiin, kuten monet muutkin Thaimaan lomakaupunkien yksityissairaalat.

Bumrungradin noin miljoonasta vuosittaisesta potilaasta lähes puolet on ulkomaalaisia. Suuri osa heistä asuu Thaimaassa, mutta terveystarkastusten ja hoitojen vuoksi tulevien matkailijoiden määrä kasvaa nopeasti. Eniten potilaita tulee Yhdysvalloista ja Lähi-idän öljyntuottajamaista.

Leikkausten ja muiden hoitojen hinta Thaimaan kalleimmissakin paikoissa saattaa olla vain viidesosa amerikkalaisten sairaaloiden hinnoista. Eurooppalaisia Thaimaahan vetää puolestaan julkisen sektorin pitkät leikkausjonot. Monet yhdistävät sairaalakäynnin ja rantaloman.

- Meille hinta ei ollut ratkaiseva tekijä, kertoo Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kotoisin oleva Mahmoud.

- Tärkeintä on loistava palvelu. Tulen tänne perheeni kanssa terveystarkastukseen lähes joka vuosi.

Palvelu pelaa

Useat Bangkokin parhaiden sairaaloiden lääkäreistä ovat saaneet oppinsa länsimaissa. Hoitajatkin tulevat toimeen englanniksi. Tulkkausapua hankitaan, jos potilas ei osaa englantia. Monet sairaalat tekevät yhteistyötä matkatoimistojen kanssa tarjoten apua lentovarauksista kiertoajeluihin.

Bumrungrad on avannut palvelupisteen myös Bangkokin uudelle lentoasemalle.

Myös hammaslääkäriin pääsee helposti. Sairaaloiden lisäksi Bangkokissa on lukuisia yksityisklinikoita, joissa sisään kävelevät turistit toivotetaan tervetulleiksi.

- Tällä hetkellä suurin osa asiakkaistamme on lähialueen toimistoissa työskenteleviä ihmisiä, mutta meille tulee myös matkailijoita, jotka näkevät ikkunamainoksemme kadulta, kertoo ydinkeskustan pientä Dental Smart Cliniciä pyörittävä Sutat Charudilaka.

- Haluaisimme suurten sairaaloiden tavoin omat internet-sivut, joiden kautta asiakkaat voisivat varata aikoja tai kysyä palveluistamme etukäteen. Nyt meillä työskentelee kerrallaan yksi hammaslääkäri, mutta voimme tarvittaessa tuplata kapasiteetin.

1,3 miljoonaa kävijää

Thaimaalaisen tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2005 maan sairaaloissa vieraili lähes 1,3 miljoonaa ulkomaalaista. He jättivät rahaa 33 miljardia bahtia (670 miljoonaa euroa) eli keskimäärin 525 euroa potilasta kohden.

Yksityissairaalat alkoivat markkinoida palvelujaan ulkomaille vuoden 1997 talouskriisin jälkeen, jolloin paikallisilla ihmisillä ei ollut enää varaa yksityissairaanhoitoon.

Lähi-idästä Thaimaahan tulevien asiakkaiden määrä alkoi kasvaa nopeasti länsimaiden kiristettyä viisumipolitiikkaansa New Yorkin WTC-iskujen jälkeen.

Äkkipäätään terveysturismista näyttävän hyötyvän kaikki. Hyvinpalkattu yksityissektori houkuttaa kuitenkin lääkäreitä jäämään Bangkokiin.

- Tuloksena on se, että entistä vähemmän lääkäreitä palvelee väestön enemmistöä maaseudulla, kertoo Thaimaan kuluttajajärjestöjen koordinaattori Saree Aongsomwang.

Esimerkiksi koillisthaimaalaisessa Nong Bua Lamphun maakunnassa yhtä lääkäriä kohden on lähes 24 000 asukasta, noin 40 kertaa enemmän kuin Bangkokissa. Maaseudun lääkäreillä saattaa olla jopa 200 potilasta päivässä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat