Tesla ja Toyota aloittavat yhteistyön – "Vuosien kuluttua on täysin mahdollista, että..."

LAPD kiinnostui"lentävästä"Teslasta – pieleen mennyt stuntti romutti vuokra-auton 0:40
LAPD kiinnostui "lentävästä" Teslasta. Pieleen mennyt stuntti romutti vuokra-auton.

Japanilainen autojätti ja sähköautojen markkinajohtaja ryhtyvät yhteistyöhön autonomisissa autoissa käytettävän teknologian kehittämiseksi.

Toyota ja Tesla alkavat kehittää yhdessä autonomisen ajamisen teknologiaa. Toyotan tytäryhtiö Woven Planet ja Tesla keskittyvät robottiautoissa etenkin edulliseen kameratekniikkaan hintavien antureiden, esimerkiksi lidarien eli valotutkien sijaan.

Woven Planet tunnettiin aiemmin nimellä Toyota Research Institute. Se perustettiin suunnittelemaan muun muassa autoissa tarvittavia ohjelmistoja, tekoälyä, ja niiden käyttämistä itseajavissa autoissa.

Autoihin asennettavien kameroiden avulla on tarkoitus kerätä massiivinen määrä dataa, jonka avulla saavutettaisiin autonomisen ajamisen läpimurto, Woven Planet kertoo uutistoimisto Reutersille. Maailman suurimpana autonvalmistajana Toyotalla olisi rahkeet tarvittavan tietomäärän keräämiseen.

Kamerat sensoreita halvempia

Woven Planetin kehittämät kamerat ovat 90 prosenttia aiemmin käytettyjä sensoreita halvempia, ja ne on helppo asentaa henkilöautoihin.

Esimerkiksi Alphabetin Waymo ja muut itseajavia autoja kehittävät yritykset käyttävät autoissaan kameroiden lisäksi muita sensoreita, kuten tutkia, mutta Toyotan yhteistyökumppani Tesla on enemmän kameroiden kannalla. Elon Muskin mukaan Tesla saavuttaisi täyden autonomian pelkkien kameroiden avulla jo tänä vuonna. Toistaiseksi tästä ei kuitenkaan ole varsinaista näyttöä.

Kameratekniikan kehittämisestä huolimatta Toyota ei ole ainakaan tässä vaiheessa luopumassa muista antureista, koska ne tarjoavat vielä parhaan ja turvallisimman keinon kehittää esimerkiksi robottitakseja. Suuri määrä halvoilla kameroilla kerättyä tietoa saattaisi kuitenkin johtaa samaan lopputulokseen kuin kalliiden mutta harvempien sensoreiden keräämä data.

– Vuosien kuluttua on täysin mahdollista, että kameratekniikka voi saavuttaa ja ohittaa jotkin edistyneemmät anturit, sanoo Michael Benisch, Woven Planetin kehitystyöstä vastaava johtaja Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat