Näin paljon saat maksaa Saksassa valmistetusta Teslasta – Elon Musk luovutti uuden tehtaan ensimmäiset autot

Tesla kutsuu Gigafactory Berlin-Brandenburgia Euroopan suurimmaksi sähköautotehtaaksi. Se tulee työllistämään aikanaan jopa 12 000 henkilöä, ja valmiita autoja pusketaan markkinoille 500 000 sähköauton vuosivauhdilla. Tehdas olisi haluttu Suomeen, mutta Saksa vei voiton.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on parhaillaan vierailulla Saksassa, johon on avattu yhtiön ensimmäinen eurooppalainen tuotantolaitos.

Musk oli eilen tiistaina paikalla juhlistamassa tuotannon käynnistämistä, mutta myös luovuttamassa Euroopan 30 ensimmäistä Performance-mallin Model Y:tä niiden uusille omistajille. Paikalla tilaisuudessa oli myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Saksaan rakentunutta tehdasta kosiskeltiin aikoinaan kovasti myös Vaasaan. Haaveet kuitenkin murskattiin vuonna 2019, kun Tesla ilmoitti tehtaan rakentuvan Berliinin liepeille.

Puoli miljoonaa autoa vuodessa

Viralliselta nimeltään Gigafactory Berlin-Brandenburg on Teslan viides suuri tehdas. Uuden tuotantolaitoksen suunnitelmat julkaistiin marraskuussa 2019, ja rakentaminen alkoi jo keväällä 2020.

Viisi miljardia euroa maksanut tehdas työllistää tällä hetkellä noin 3 000 työntekijää, mutta Teslan mukaan lähikuukausien aikana tullaan rekrytoimaan tuhansia lisää. Täydellä teholla toimiessaan tehdas työllistää peräti 12 000 henkilöä.

Kokonaispinta-alaltaan 227 000 neliömetrin tehtaassa valmistetaan Model Y -katumaastureita, joita on tarkoitus puskea Euroopan-markkinoille parhaimmillaan puoli miljoonaa kappaletta vuodessa. Akkuja tehtaassa tuotetaan vuosittain 50 gigawattitunnin edestä. Näillä tuotantomäärillä kyseessä on Teslan mukaan Euroopan suurin sähköautotehdas.

Tehdas on saanut osakseen myös vastustusta, ja mielenosoittajia oli tehtaan ulkopuolella myös avajaispäivänä. Gigafactoryn tieltä kaadettiin paljon metsää, minkä lisäksi autojen ja akkujen tuotannossa tarvitaan runsaasti vettä. Tesla itse kertoo tiedotteessaan, että ympäristöhuolet on pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin, ja esimerkiksi vedenkulutus yhtä valmistettua autoa kohden on alan keskiarvoa pienempi.

Ensimmäiset Saksassa valmistetut Model Y Performance -mallit saataneen Suomeen huhtikuussa. Auton lähtöhinta on meillä 73 000 euroa. Myöhemmin tehtaassa tullaan valmistamaan myös muita malleja ja versioita.

Lähde: Tesla

Lue myös:

    Uusimmat