Terve parisuhde myös digitaalisesti: Näistä seikoista kannattaa sopia puolison kanssa

Nykypäivänä digitaalisuus on osa kaikkea – jopa parisuhteita. Tärkeintä on löytää yhteisymmärrys siihen, mihin vedetään rajat.

Digitalisaatio on kietoutunut niin oleellisesti jokapäiväiseen elämäämme, ettemme aina edes huomaa sen vaikutuksia itseemme tai läheisiimme. TIME listasi neljä tapaa, joilla voit edesauttaa sitä, että parisuhteesi on terveellä pohjalla myös digitaalisesti.

Ota välillä etäisyyttä teknologiaan

Lukuisten tutkimusten mukaan olisi tervettä pitää aika ajoin pientä taukoa puhelimen näpräämisestä. Erityisen tärkeää tämä saattaa olla romanttisten suhteiden kannalta.

Toisen ihmisen huomiotta jättäminen puhelimen selailun vuoksi ei ole pelkästään ärsyttävää, vaan saattaa vaikuttaa jopa parisuhteen laatuun. Erään tutkimuksen mukaan, piittaamattomuus puolisoa kohtaan puhelimessa roikkumisen vuoksi saattaa aiheuttaa jopa masennusta laiminlyödylle osapuolelle.

Puhelinta voi toisaalta käyttää myös suhteen hyväksi. Digitaalista intiimiyttä ja parisuhteita tutkinut psykoterapeutti Robert Weiss toteaa, että strategisesti käytettynä puhelin voi jopa vahvistaa suhdetta. Esimerkiksi erilaiset sovelluspohjaiset pelit antavat hauskan tekosyyn jutustella päivän aikana ja hieman kiihkeämpi viestittely taas pitää myös fyysisen suhteen jännittävänä.

Mieti, mitä julkaiset sosiaalisessa mediassa

Tutkimuksen mukaan kohtuuton määrä rakkaudenosoituksia sosiaalisessa mediassa ei viesti niinkään onnellisesta parisuhteesta, vaan ennemminkin tyytymättömyydestä. Jos siis olet ajatellut, että pariskunnat jotka julkaisevat jatkuvasti yhteiskuvia ja julistavat rakkauttaan yrittävät kompensoida jotain, tiede on puolellasi.

Myös pariskunnan erilaiset tyylit julkaista sosiaalisessa mediassa saattavat aiheuttaa konflikteja, joten tärkeintä on päästä kumppaninsa kanssa samalle aallonpituudelle sosiaalisen median käytöstä. Weiss neuvoo pariskuntia keskustelemaan siitä, mikä kummallekin on tärkeää somessa, jottei ainakaan epähuomiossa päädy nolaamaan toista.

Puhukaa viestittelyn odotuksista

Jotkut pariskunnat ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa, toiset taas viestittelevät harvemmin. Kumpikin tapa toimii, kunhan pariskunnan molemmat osapuolet ovat samoilla linjoilla asian suhteen.

Tärkeää on kuitenkin pysyä sovitussa – jos on vaikka luvannut olla toiseen yhteydessä kerran päivässä, silloin pitää myös olla yhteydessä. Ennen kaikkea on kriittistä, ettei unohda niitä tärkeimpiä päivämääriä.

– Digitaalisuuden aikana ei ole yhtäkään tekosyytä unohtaa vuosi- tai syntymäpäivää, Weiss toteaa.

Weiss huomauttaa, että toisen viestejä ei kannata yrittää tulkita liian analyyttisesti, mutta toisaalta ei sovi myöskään aliarvioida positiivisen viestin voimaa.

– Ette aavistakaan, kuinka suuri merkitys voi olla kuulla rakkaastaan, kun on stressaantunut. Se ei vaadi paljoakaan, eikä viestin tarvitse olla mitään syvällistä, Weiss sanoo.

Weissin väitettä tukee myös tiede, sillä erään tutkimuksen mukaan ihmiset pystyvät käsittelemään stressaavia tilanteita paremmin jo pelkästään ajattelemalla kumppaniaan.

Sopikaa pettämisen rajoista

”Mikropettäminen” tarkoittaa pieniä tekoja, jotka vaikuttavat harmittomilta, mutta viestivät, että henkilö on emotionaalisesti tai fyysisesti kiinnostunut jostain toisesta henkilöstä. Tekoja ja tapoja on hankala määrittää tarkasti, sillä pariskunnilla on erilaisia rajoja pettämisen suhteen – eikä digitaalinen viestintä helpota tätä lainkaan.

– Rajat on paljon helpompi ylittää digitaalisesti kuin oikeassa elämässä, Weiss linjaa.

Kuten yleensä, tässäkin tärkeintä on keskustella asiasta kumppaninsa kanssa ja sopia yhteisistä pelisäännöistä ja rajoista. Onko esimerkiksi sallittua viestitellä entisen kumppanin kanssa tai katsoa netistä pornoa?

Jos joudut salailemaan nettiaktiviteettejasi jatkuvasti kumppaniltasi, teet todennäköisesti jotain, mitä ette ole yhdessä hyväksyneet.

– Se on salailu, joka rikkoo suhteita, Weiss toteaa.

Lähde: TIME

Lue myös:

    Uusimmat