Terroriaalto palaamassa Venäjälle? Kreml kiistää

Etelä-Venäjän Dagestanin iskujen kuolonuhrien lukumäärä on noussut 20:een tänään. Asiasta kertoo Venäjään kuuluvan tasavallan terveysministeri Tatjana Beljajeva. Lisäksi viiden hyökkääjän kerrotaan saaneen surmansa.

Iskuissa sanottiin myös haavoittuneen 26 ihmistä. Aiemmin kerrottiin, että kuolleiden joukossa oli ainakin 15 poliisia ja useita siviilejä mukaan lukien ortodoksikirkon pappi.

Dagestanin johtaja Sergei Melikov kutsuu tapahtunutta terroriteoksi ja sanoi poliisien puolustaneen siviilejä henkensä kustannuksella, kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti sekä Tass.

Aseistautuneet hyökkääjät tekivät Mahatshkalan ja Derbentin kaupungeissa sunnuntaina alkuillasta iskuja muun muassa synagogiin, ortodoksikirkkoihin ja poliisin tarkastusasemalle.

Myös Derbentin synagoga sytytettiin tuleen ja Mahatshkalan synagoga paloi, kertoi Venäjän juutalaisyhteisön edustaja Boruch Gorin Telegram-viestipalvelussa.

Vihjaus jälleen linkistä Ukrainaan

Venäjän terrorisminvastainen komitea ilmoitti tänään aamulla, että vastaoperaatio hyökkääjiä vastaan on päättynyt. Venäjän tutkintakomitea sanoo tutkivansa Dagestanin iskuja terroritekoina.

Tassin viranomaislähteen mukaan hyökkäyksen tehneet asemiehet olivat kansainvälisen terroristiorganisaation jäseniä. Viranomaislähde ei tarkentanut, mistä järjestöstä oli kyse.

Muslimienemmistöisestä Dagestanista on tiettävästi matkustanut ihmisiä Syyriaan liittyäkseen äärijärjestö Isisiin. Isis on sanonut myös perustaneensa paikallishaaran Pohjois-Kaukasiaan, jossa Dagestan sijaitsee.

Dagestania johtava Melikov sanoi iskujen olleen ulkomailta käsin johdetun ääri-islamistisen järjestön "nukkuvan solun" jäsenten toteuttamia. Hän sanoi iskun liittyvän myös Ukrainaan, uutistoimisto AP:n mukaan esittämättä todisteita väitteilleen.

Keskustelua uudesta terroriaallosta

Iskut ovat herättäneet keskustelun siitä, ovatko suurten terrori-iskujen aallot palaamassa Venäjälle. Maaliskuussa Isis ilmoitti tehneensä yli 140 ihmistä surmanneen terrori-iskun konserttisaliin Moskovan ulkopuolella.

Venäjällä koettiin verisin terrori-iskujen aalto 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Beslanin koulukaappauksessa tshetsheeniterroristit ottivat yli tuhat panttivankia sekä tekivät iskun teatteriin Moskovassa, jossa kuoli yli sata ihmistä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää vertaukset.

– Ei, nykyinen Venäjä on eri kuin tuolloin. Yhteiskunta on yhtenäistynyt, ja tällaisille terroriteoille ei ole yhteiskunnassa tukea Venäjällä eikä Dagestanissa, Peskov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä taisteli Dagestanin vieressä sijaitsevan ja niin ikään muslimienemmistöisen Tshetshenian separatisteja vastaan 1990- ja 2000-luvuilla kahdessa verisessä sodassa.

Lue myös:

    Uusimmat