Mediazona: Isisin julkaisemalla videolla tekijät huutelevat toisilleen – "Älä säästä ketään"

Moskovan terrori-iskusta selvinneet kertovat illasta 1:02
Moskovan terrori-iskusta selvinneet kertovat illasta.

Ihmiset ovat tuoneet runsaasti kukkia lähelle iskupaikkaa.

Äärijärjestö Isisin Telegram-tilillä julkaistiin sunnuntaiyönä ilmeisesti hyökkääjän kuvaama videopätkä terrori-iskusta konserttisalissa Krasnogorskissa lähellä Moskovaa.

BBC kertoo varmistaneensa videon aitouden, mutta ei julkaissut sen mukaan raakaa väkivaltaa sisältävää videota.

Perjantai-iltana tapahtunut hyökkäys lähellä Moskovaa oli suurin Isis-järjestön Euroopassa toteuttama terrori-isku. Venäjän mukaan iskussa on kuollut 137 ihmistä. 

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan haavoittuneita on yli 150. He odottivat hyökkäyksen alkaessa konsertin alkamista.

Riippumaton venäläismedia Mediazona kertoi X-viestipalvelussa, että hyökkääjät huutelivat teon aikana toisilleen arabiaksi "tapa ne, älä säästä ketään" ja "tappio vääräuskoisille".

Puolitoista minuuttia kestävällä videolla esiintyvät ihmiset on sumennettu ja heidän äänensä on muutettu tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Jihadististen ääriryhmien verkkoliikennettä tarkkaileva Site-ryhmä kertoi, että video on kuvattu ilmeisesti Crocus City Hall -konserttisalirakennuksen tiloissa. Videolla näkyy uutistoimisto AFP:n mukaan ruumiita ja taustalta voi erottaa tulipalon syttyneen.

Venäjällä surupäivä

Venäjällä vietetään tänään surupäivää iskussa kuolleiden muistoksi.

Krasnogorskissa monet kävivät jättämässä kukkia lähelle konserttisalia. Julkiset tapahtumat ja television viihdeohjelmat peruttiin ja liput laskettiin puolitankoon, kertoi venäläinen uutistoimisto RIA Novosti.

– Koko maa suree tänään niiden rinnalla, jotka menettivät rakkaitaan tässä epäinhimillisessä tragediassa, Venäjän televisiossa sanottiin sunnuntaiaamuna AFP:n mukaan.

Tekijät esiteltiin kuvissa

Isisin sosiaalisen median tilillä julkaistiin myös kuva neljästä naamioituneesta miehestä, jotka esiteltiin iskun tekijöinä, kertoivat BBC ja AFP.

Vaikka Isisin afganistanilainen haara Isis-K on ilmoittautunut iskun tekijäksi, Venäjällä sekä maan johto että turvallisuuspalvelu FSB ovat sivuuttaneet järjestön puheissaan ja esittäneet väitteitä Ukraina-kytköksistä.

Venäläisviranomaisten mukaan hyökkääjiä oli neljä ja he surmasivat ihmisiä paitsi ampumalla myös sytyttämällä rakennuksessa tulipalon syttyvällä nesteellä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina televisioidussa puheessaan, että kaikki hyökkääjät on saatu kiinni ja väitti, että nämä olisivat yrittäneet paeta Ukrainaan. Viranomaisten mukaan hyökkääjillä oli "kytköksiä Ukrainassa".

Ukraina on kiistänyt jyrkästi, että terrori-iskulla olisi mitään tekemistä Ukrainan kanssa.

Zelenskyi: Ukrainasta leivotaan syyllistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Putinia siitä, että tämä haluaisi vyöryttää syyn terrori-iskusta Ukrainan niskoille.

– Sen sijaan, että olisi puhunut Venäjän kansalaisille, tämä arvoton Putin pysytteli hiljaa päivän ajan miettien, kuinka saada tapahtunut yhdistettyä Ukrainaan, Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan lauantaina.

Kaikkiaan Venäjä on ilmoittanut ottaneensa tähän mennessä kiinni 11 ihmistä.

Venäjän valtiollisen RT-uutiskanavan päätoimittaja Margarita Simonyan julkaisi kaksi videota, joissa kahta epäillyistä kuulustellaan. Molemmat käsiraudoissa olleet miehet myönsivät tehneensä iskun, mutta eivät kertoneet, ketkä sen olivat suunnitelleet.

Moskovassa noin 30 suomalaista

Suomen ulkoministeriön sunnuntaiaamupäivän tietojen mukaan suomalaisia ei kuollut tai loukkaantunut Moskovan alueen iskussa. Asiasta kertoi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle sunnuntaina yhdentoista jälkeen.

Tanner arvioi, että tässä vaiheessa olisi todennäköisesti jo tiedossa, jos suomalaisia olisi ollut osallisena iskussa.

Perjantain isku ei Tannerin mukaan ole juuri näkynyt ulkoministeriöön tulevien yhteydenottojen määrässä.

Suomalaisia on Venäjällä edelleen jonkin verran. Tanner kertoi STT:lle lauantaina, että matkustusilmoituksia on tehty Venäjälle alle sata, joista runsas 30 Moskovaan.

Lue myös:

    Uusimmat