Lukashenka: Moskovan terroristi-iskusta epäillyt yrittivät paeta ensin Valko-Venäjälle

Lukashenkan väite on ristiriidassa Venäjän tiedotuksen kanssa. Venäjä on yrittänyt vierittää vastuuta ääri-islamistien iskusta Ukrainan hallinnon niskaan.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoi tiistaina, että Moskovan alueen perjantaisen terrori-iskun epäillyt tekijät yrittivät ensiksi paeta Valko-Venäjälle ennen suuntaamistaan Ukrainan rajalle.

Lukashenkan väite on ristiriidassa Venäjän tiedotuksen kanssa. Venäjän mukaan epäillyt olisivat yrittäneet paeta suoraan Ukrainaan. Venäjä on yrittänyt linkittää hyökkäystä Ukrainan hallintoon.

Lukashenkan mukaan epäillyt kääntyivät Valko-Venäjän rajalta kohti Ukrainan rajaa törmättyään tarkastuspisteisiin.

– Siksi ei ollut mitään tapaa, jolla he olisivat voineet päästä Valko-Venäjälle. He näkivät sen. Siksi he kääntyivät pois ja suuntasivat Ukrainan ja Venäjän väliselle raja-alueelle, Lukashenka sanoi.

Virallinen Venäjä kieltäytyi usean päivän ajan kommentoimasta ääri-islamistien osuutta lähes 140 ihmistä surmanneessa hyökkäyksessä, vaikka jihadistien äärijärjestö Isis-K ilmoittautui lähes välittömästi iskun tekijäksi. Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin ensimmäistä kertaa myönsi radikaali-islamistien tehneen iskun, mutta väitti silti vailla todisteita, että isku liittyisi myös Ukrainan hallintoon. Ukraina on kiistänyt Putinin väitteet ja kuvaillut syytöksiä sen osallisuudesta iskuun absurdeiksi.

Kahdeksas epäilty vangittiin

Moskovan alueella Krasnogorskissa sijaitsevaan konserttisalirakennukseen tehty isku on pahin Venäjään kohdistunut terrori-isku yli kahteen vuosikymmeneen.

Terrori-iskusta on vangittu jo kahdeksas epäilty, kertoi Venäjä tiistaina. Uusin epäilty on kotoisin Kirgisiasta Oshin kaupungista, joka sijaitsee lähellä Kirgisian ja Uzbekistanin rajaa. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan nyt vangitulla epäillyllä on myös Venäjän kansalaisuus.

Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi 27:27
Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi.

Tassin mukaan mies omistaa kahvilan Krasnogorskissa ja hänen kerrotaan vuokranneen asunnon tekijöille. Oikeus on määrännyt epäillyn pidettäväksi vangittuna 22. toukokuuta asti.

Maanantaina vangittiin seitsemän muuta terrori-iskusta epäiltyä. Aiemmin on kerrottu heidän olevan Tadzhikistanin kansalaisia. Köyhien Kirgisian ja Tadzhikistanin asukkaista lähes kaikki ovat muslimeja.

Turkki otti kiinni toistasataa

Turkki on ottanut kiinni 147 ihmistä epäiltynä yhteyksistä äärijärjestö Isisiin, kertoi maan sisäministeri Ali Yerlikaya viestipalvelu X:ssä tiistaina. Ratsioita tehtiin 30 kaupungissa.

Turvallisuusviranomaisten lähde kertoi aikaisemmin, että kaksi Moskovan alueen terrori-iskusta epäiltyä pystyi matkustamaan Venäjälle, koska heistä ei ollut annettu pidätysmääräystä. Nimettömänä esiintyneen turvallisuuslähteen mukaan miehet pääsivät vapaasti liikkumaan Turkin ja Venäjän välillä.

Lue myös:

    Uusimmat