Kim Jong Un puhuu "kammottavasta terrorismista" Putinille osoittamassaan viestissä – tämä Moskovan joukkoampumisesta tiedetään nyt

Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta 0:45
Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjän federaation tutkintakomitea julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ensimmäistä kertaa kommentoinut terroristihyökkäystä Moskovassa, jossa on tuoreimpien tietojen mukaan kuollut ainakin 133 ihmistä.

Russia Todayn päätoimittaja Margarita Simonyanin mukaan uhriluku olisi noussut jo 143 ihmiseen, kertoo Reuters. Tietoa ei ole vahvistettu. Kolme kuolleista on lapsia, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria, joka kertoo saaneensa tiedot paikallisilta terveysviranomaisilta. Haavoittuneita on yli 140, kertoo BBC.

Tutkintakomitean mukaan kuolonuhrien ruumiita tutkitaan parhaillaan. Komitea varoittaa uhriluvun voivan vielä nousta.

Televisioidussa puheessaan Putin kutsui hyökkäystä raakalaismaiseksi ja veriseksi terrori-iskuksi ja julisti surupäivän.  Putin sanoi, että kaikki hyökkääjät on otettu kiinni ja heitä rangaistaan. Hän väitti myös hyökkääjien yrittäneen paeta Ukrainaan.

Putin tai muut Venäjän viranomaiset eivät toistaiseksi ole maininneet äärijärjestö Isistä tai sen haaraa Isis-K:ta, vaikka jälkimmäinen ryhmä on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Venäjä väitti jo aiemmin tänään hyökkääjillä olleen "yhteyksiä Ukrainassa" ja näiden aikoneen paeta Ukrainaan.

– Kaikki neljää terrorihyökkäyksen tekijää, jotka ampuivat ja tappoivat ihmisiä, on otettu kiinni. He olivat matkalla kohti Ukrainaa, Putin sanoi.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan yhteensä 11 ihmistä on otettu kiinni liittyen eilisillan terrori-iskuun. Heidän joukossaan oli viranomaisten mukaan neljä hyökkääjää. Venäjän federaation tutkintakomitea julkaisi videon aseista ja hylsyistä, mitkä löydettiin tapahtumapaikalta terrori-iskun jälkeen. Venäjän sisäministeriön mukaan hyökkääjät eivät olleet Venäjän kansalaisia.

Putin vannoi kaikkia rankaistavan, jotka ovat osallistuneet iskuun ja sen suunnittelemiseen tai sitä tukeneet. 

Venäjän apulaispääministeri Tatjana Golikova kertoi aiemmin Putinin toivottaneen pikaista toipumista iskun uhreille sekä ilmaissut kiitostaan lääkäreille.

Pohjois-Korean johtaja  Kim Jong Un on lähettänyt osanottoviestin Putinille "laajamittaisen terroristihyökkäyksen johdosta". Kim Jong Unin mukaan mikään ei voi oikeuttaa ihmisten henkeen kohdistuvaa "kammottavaa terrorismia". Kim Jong Unin lähettämästä viestistä kertoo Pohjois-Korean KCNA -uutistoimisto.

Zelenskyin kanslia kiistänyt Ukraina-väitteet

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet iskusta toisiaan ja Ukrainan tiedustelupalvelu on sanonut Venäjän haluavan laajentaa sotaa. Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev uhkasi Ukrainaa kostolla, jos saadaan vahvistusta Ukrainan osallisuudesta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslia on kiistänyt Ukrainalla olleen mitään tekemistä Moskovan konserttisalin hyökkäyksen kanssa. Presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui X-viestissään Kremlin väitteitä täysin perättömiksi ja absurdeiksi ja lisäsi Ukrainan olleen valmistautunut tällaisiin syytöksiin Venäjän puolelta.

Ukraina oli aiemmin syyttänyt iskusta Venäjän hallintoa. Ukrainan tiedusteluelin epäili eilen Telegramissa, että isku junailtiin Putinin määräyksestä. Motiiviksi sanottiin Ukrainan sodan laajentaminen ja eskalaatio.

Yhdysvaltain hallinto sanoi myöhään perjantaina, ettei ole merkkejä siitä, että Ukraina olisi osallinen tapahtumiin.

Kiinni otettujen kuulustelu alkanut

Tutkintakomitean mukaan kiinni otettujen kuulustelut on jo aloitettu, kertoo venäläinen Interfax-uutistoimisto. Sosiaalisessa mediassa levisi toistaiseksi vahvistamattomia videoita, joissa yksi kuulustelluista sanoi tulleensa Venäjälle Turkista.

Ryhmä ilmoitti aiemmin hyökkääjien vetäytyneen turvallisesti tukikohtaansa eli päässeen pakoon. Äärijärjestö ei ole maininnut hyökkääjien lukumäärää.

Myöhään lauantaina Suomen aikaa Isis julkaisi Telegramissa videomateriaalia, jonka väitetään olevan hyökkäyksestä konserttisaliin.

Maastopukuiset hyökkääjät avasivat konserttisalissa tulen, minkä jälkeen rakennuksessa levisi tulipalo. Asia selviää videolta, jonka aitouden BBC on todentanut.  Ampumisen yhteydessä rakennuksessa olisi mediatietojen mukaan tapahtunut räjähdyksiä. Uutistoimisto Interfaxin mukaan hyökkääjiä saattoi olla jopa viisi, mutta Venäjän viranomaiset puhuvat neljästä hyökkääjästä.

Videokuvaa Moskovasta: Valtava savupilvi nousi taivaalle lähellä keskustaa 0:21
Videokuvaa Moskovan konserttisalista: Ammuskelija avaa tulen

– Emme aluksi ymmärtäneet, mitä tapahtuu. Sitten näin, kun terroristit saapuivat yrittivät ampua kaikkia, kommentoi uutistoimisto Reutersin haastattelema mies, joka pääsi pakoon moskovalaisen konserttitalon joukkoampumisesta.

Uloskäynnit olivat kiinni, ja lopulta mies kertoo paenneensa ystävineen konserttisalin kellariin ja odottaneensa siellä apua.

Silminnäkijä kertoo konserttisalin tapahtumista: "He ampuivat kaikkia" 0:30
Silminnäkijä kertoo konserttisalin tapahtumista: "He ampuivat kaikkia"

Tulipalo saatu valtaosin taltutettua

Joukkoampumisen yhteydessä syttynyt tulipalo on saatu valtaosin taltutettua, Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobjov sanoi viestipalvelu Telegramissa varhain lauantaina. Kuvernöörin mukaan paikan päällä oli aamulla vielä joitakin palopesäkkeitä, mutta pelastushenkilöstö on voinut mennä sisälle saliin.

Viranomaisten mukaan eilen Moskovassa konserttisaliin hyökänneet ja siellä yleisöön ampuneet hyökkääjät sytyttivät paikalla myös tulipalon syttyvällä nesteellä. Komitean mukaan alustavien tietojen mukaan ihmiset kuolivatkin ampumahaavoihin tai savun aiheuttamaan myrkytykseen.

Kaikki julkiset tapahtumat peruttiin

Iskun kohteena ollut Crocus City Hall -konserttisalirakennus on osa laajaa Crocus City -rakennuskompleksia, johon kuuluu myös muun muassa tavaratalo. Crocus City sijaitsee Moskovan alueeseen kuuluvassa Krasnogorskissa Moskovan keskustasta luoteeseen.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti peruneensa kaikki julkiset tapahtumat viikonloppuna Moskovan alueella.

Pelastustyöntekijöiden mukaan rakennuksen kellarista oli ennen iltayhdeksää Suomen aikaa evakuoitu noin sata ihmistä. Rakennuksessa olleita ihmisiä kerrottiin paenneen myös rakennuksen katolle, josta heitä yritettiin pelastaa illalla.

Vahvistettua tietoa ei perjantaina illalla ollut siitä, kuinka monta ihmistä rakennuksessa oli hyökkäyksen alkaessa. Bell-uutiskanavan mukaan kohteena ollut konsertti oli loppuunmyyty, ja myytyjen lippujen perusteella rakennuksessa olisi ollut runsaat 6 000 ihmistä. BBC:n mukaan rakennuksen täysi kapasiteetti oli verkkosivujen tietojen pohjalta 9 500 ihmistä.

Yhdysvallat varoitti Venäjää terrori-iskusta

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin illalla useita videoita ja kuvia laajalle levinneestä tulipalosta konserttisalirakennuksen suunnalla. 

Yhdysvallat varoitti venäläisviranomaisia aiemmin maaliskuussa terrori-iskun mahdollisuudesta, Valkoinen talo sanoi tunteja  joukkoampumisen jälkeen.

Valkoinen talo tähdensi Yhdysvaltain hallinnolla olleen tietoa Moskovaan suunnitellusta terrori-iskusta, jonka kohteena saattaisivat olla suuret kokoontumiset, mukaan lukien konsertit.

Monien muiden maiden tavoin Suomen Moskovan-suurlähetystö kehotti aiemmin maaliskuussa välttämään julkisia kokoontumisia Moskovassa. Varoitus lisättiin matkustussuosituksen yhteyteen sen jälkeen kun Yhdysvaltain suurlähetystö Moskovassa oli varoittanut terrori-iskujen vaarasta.

Videokuvaa Moskovan konserttisalista 1:01
Ei herkimmille: Konserttisalissa kuuluu useita laukauksia.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja: Moskovan konserttisalihyökkäys tuo mieleen vuoden 2002 tapahtumat

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen kertoo Moskovan lähelle tehdyn konserttisalihyökkäyksen tuovan mieleen vuonna 2002 tapahtuneen Nord-Ost -teatterivaltauksen, jossa kuoli yli 170 ihmistä.

– Siinä syyllisiksi todettiin tsetseeni-islamistit. Tämän kuun alussa Yhdysvaltojen ja monen muun länsimaan lähetystöt Moskovassa varoittivat, että ääri-islamistien isku on tekeillä joukkotapahtumaan. Venäjän oma FSB totesi myöskin tehneensä tyhjäksi iskun synagogaan, Lahtinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat