Tutkija Dagestanin iskuista: "Venäjän tulisi olla huolissaan"

Dagestanin eilisissä iskuissa kuoli ainakin 15 poliisia ja useita siviilejä 2:18
Dagestanin eilisissä iskuissa kuoli ainakin 15 poliisia ja useita siviilejä.

Dagestanissa tehdyt iskut viikonloppuna olivat ennenäkemättömän väkivaltaisia jopa Pohjois-Kaukasuksen mittapuulla, arvioi tutkija.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya arvioi, että iskut olivat todennäköisesti jonkun ääri-islamistisen verkoston tai järjestön tekemiä.

– Meillä ei vielä ole savuavaa asetta, mutta näyttää siltä, että tekijä olisi joku radikaaleista islamistisista järjestöistä, jotka toimivat Venäjän alueella, hän sanoi.

Dagestanin johdon väitteet iskujen liittymisestä Ukrainaan tutkija sivuutti epäuskottavina.

– Ukrainan syyttämisestä on tullut venäläisille viranomaisille vakiintunut tapa selittää tapahtumia. Sama kaava toistui, kun maaliskuussa tehtiin terroristi-isku (konserttisaliin) Moskovassa. Isis oli ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta siitä huolimatta iskusta syytettiin Ukrainaa täysin epäuskottavalla tavalla, tutkija sanoi.

Voi liittyä Gazan konfliktiin

Tutkijan mukaan on todennäköisempää, että iskun motiivit liittyvät islamististen äärijärjestöjen tavoitteisiin – ainakin symbolisesti – sekä Gazan kaistalla käytävään veriseen konfliktiin Israelin ja Hamasin välillä.

Zavadskayan mukaan Venäjän tulisi olla huolissaan siitä, että tällaisia iskuja on tehty sen maaperällä, vaikka vielä ei voidakaan olla varmoja siitä, että ne liittyisivät toisiinsa. Näyttäisi siltä, että tällaiset ryhmät ovat voimissaan Dagestanissa ja muissa Pohjois-Kaukasuksen tasavalloissa, hän sanoi.

– Jos tekijä oli Isis tai joku sen tyyppinen taho, he luultavasti myös ilmoittautuvat iskun tekijöiksi osana "viestiään".

Dagestan silminnäkijävideo synagogapalo 0:28
Katso silminnäkijävideo Dagestanista: Hyökkääjät tuikkasivat tuleen muun muassa paikallisen synagogan.

Lue myös:

    Uusimmat