Väite: Venäjällä alkanut "operaatio maahanmuuton vastaisuus"

Pietarissa viranomaiset ovat karkottaneet massoittain maahanmuuttajia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Perviy Otdel viestipalvelu Telegramissa.

Pietarin lisäksi vastaavaa toimintaa on todistettu myös Moskovassa ja muissa venäläiskaupungeissa. 

Ihmisoikeusryhmän väitteistä uutisoivat muun muassa Meduza ja The Moscow Times.

Ainakin 64 ulkomaalaista karkotettiin Pietarin Viipurin piiristä pelkästään torstaina, väitti ihmisoikeusjärjestö nimettömään juristilähteeseen vedoten.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon ulkomaalaisia on tarkalleen karkotettu.

Karkotusten motiivina on ilmeisesti Moskovan alueen konserttisalissa tapahtunut isku, jonka kaikki pääepäillyt ovat Tadzhikistanista. Viidestä muusta kiinniotetusta yksi on Kirgisiasta, loput Tadzhikistanista.

– Ulkomaalaisten väliaikaiset pidätyskeskukset ovat täynnä, ja niiden ympäristössä on ajoneuvoja ja linja-autoja, jotka ovat matkalla lentokentälle, juristi sanoi ihmisoikeusjärjestölle.

Ulkomaalaisia kuljettaneita linja-autoja suuntasi väitetysti Pietarin kansainväliselle lentokentälle myös perjantaina.

Tiedossa ei ole, mihin maihin ulkomaalaiset lähetetään. The Moscow Times kuitenkin huomauttaa, että suuri osa Venäjän ulkomaalaisesta työvoimasta on peräisin Keski-Aasian valtioista.

Viranomaiset kutsuvat käynnissä olevaa karkottamista "operaatio maahanmuuton vastaisuus", ihmisoikeusjärjestö kirjoittaa. Ulkomaalaisia on etsitty sekä hostelleista että asunnoista.

Maahanmuuttovastaisuus on ollut kasvussa Venäjällä konserttisali-iskun jälkeen. Terroristijärjestö Isis-K väittää tehneensä hyökkäyksen. Venäjä on syyttänyt myös länsimaita ja Ukrainaa hyökkäyksestä.

Konserttisali-iskussa kuoli 144 ja haavoittui 382 ihmistä.

Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi 27:27
Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi.

Lue myös:

    Uusimmat