"Tämä on historiallinen ilmoitus", sanoo Metsäteollisuuden Ilkka Hämälä MTV Uutisille – perustelee kilpailukyvyllä työehtosopimuksista luopumista

5:16
Katso video: Metsäteollisuudelta historiallinen päätös: Irtautuu työehtosopimuksista.

Metsäteollisuus ry ei enää jatkossa tee työehtosopimuksia. Hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä uskoo, että metsäalalla tullaan näkemään erisuuntaisia kehityskulkuja.

Metsäteollisuuden hallitus päätti tänään, ettei työnantajajärjestö osallistu enää työehtosopimustoimintaan.

Alan työehdoista sovitaan jatkossa paikallisesti, yrityskohtaisesti.

– Tämä on historiallinen ilmoitus, koska Metsäteollisuus ry on 75 vuotta tehnyt työehtosopimuksia. Muutamme nyt hyvin merkittävästi pelikenttää alallamme, Hämälä sanoo MTV Uutisille.

"Nähtäneen hyvin erisuuntaisia kehityskulkuja"

Paikallisen sopimisen edistäminen on ollut jo vuosien ajan Metsäteollisuuden strategiassa.

Järjestön noin 165 jäsentehdasta ovat Hämälän mukaan hyvin erikokoisia ja erilaisissa kilpailutilanteissa.

– Ne tarpeet, kuinka työehtoja kehitetään, ovat hyvin moninaiset. Tällä tavoin saamme yritysten kilpailukykyä vietyä parhaiten eteenpäin, Hämälä perustelee päätöstä.

– Kaikki yritykset katsovat [jatkossa] kohdallansa, minkälaista kokonaisuutta lähdetään hakemaan. Siinä varmaan nähdään hyvin erisuuntaisia kehityskulkuja tulevaisuudessa.

Metsäteollisuus ry vastaa nykyisistä työehtosopimuksista niiden päättymiseen asti. Sopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta.

Otetaanko muilla aloilla mallia?

Esimerkiksi työntekijäjärjestö STTK on jo kritisoinut Metsäteollisuuden päätöksen rapauttavan sopimusyhteiskuntaa ja johtavan epävarmuuteen työmarkkinoilla.

Metsäteollisuden Hämälä uskoo, että myös työntekijäpuoli voi löytää päätöksestä hyvää.

– Minä uskon, että tämä saa sellaisen vastaanoton, että tämä herättää paljon keskustelua ja pohdintaa, mutta uskon, että kaikki osapuolet löytävät tästä myönteisiä asioita. Tavoitteenahan on kehittää suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukykyä, Hämälä toteaa.

Onko mahdollista, että kyseessä on ennakkotapaus, joka johtaa vastaaviin työehtosopimustoiminnasta luopumisiin muillakin aloilla?

Sopiminen muuttuu nyt Metsäteollisuuden osalta, Hämälä korostaa – "muuten suomalainen sopimusjärjestelmä ja sopimusyhteiskunta säilyvät ennallaan".

– En osaa ottaa kantaa, kuinka muut tästä mallia ottavat. Kaikissa asioissa ja kaikilla aloilla pitäisi aina miettiä, kuinka asioita voidaan kehittää, viedä eteenpäin ja uudistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja