TeliaSonera irtisanoo enintään 330

TeliaSoneran yt-neuvottelut päättyivät tänään. Yhtiö kertoo irtisanovansa enintään 330 työntekijää.

TeliaSonera irtisanoo enintään 330 työntekijää, kun yt-neuvotteluiden alussa yhtiö arvioi vähennystarpeeksi 650 työntekijää. Yhtiön mukaan irtisanottavien luku pienentyy vielä. TeliaSoneran yt-neuvottelut päättyivät tänään.

Irtisanomisten lisäksi työntekijöiden määrä kuitenkin vähenee muun muassa eläkkeelle jäämisten ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisen vuoksi. Nyt näköpiirissä olevista irtisanomisista noin 200 tapahtuisi yhtiön tiedotteen mukaan pääkaupunkiseudulla, 50 Turussa, Jyväskylässä 15, Kuopiossa 15, Tampereella 15, Oulussa kymmenen ja loput noin 25 usealla eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Aiemmin on kerrottu, että vähennykset koskevat erityisesti verkko-, tuote- ja palvelutoimintaa.

-Neuvottelujen syynä oli tarve tehostaa TeliaSonera Finlandin toimintaa, jotta yhtiö voisi sopeuttaa toimintansa kilpailuympäristön nopeaan ja pysyvään muutokseen, tiedotteessa sanottiin. Yhtiö on nostanut esille myös "telealaan kohdistuvan viranomaissäätelyn lisääntymisen".

Osa siirtyy talon sisällä

-Mehän olemme tietenkin ilmoittaneet eriävän mielipiteemme neuvottelujen lopputulokseen, pääluottamusmies Taru Maria Solakivi tiivisti työntekijäpuolen tunnot. Hän kuitenkin arvioi, että lopullinen irtisanottavien määrä tulee vielä selvästi pienenemään. Tärkein syy tähän on se, että yhtiössä on tällä hetkellä avoimena ja sisäisessä haussa 207 työtehtävää, joista noin 70 on vakituisia paikkoja. Tämän vuoden aikana tulee vielä haettavaksi arviolta 250 määräaikaista tai vakituista työtehtävää. Näitä tehtäviä tarjotaan myös nyt työtä vaille jääville, ja TeliaSonera uskookin osan irtisanomisvaarassa olevista vielä työllistyvän toisaalla talon sisällä.

-Tässä on käynnissä tällainen palapelin rakentaminen, kun mietitään miten saadaan vapautuvat henkilöt ja työtehtävät kohtaamaan, Solakivi kuvaili. Vielä on epäselvää, missä määrin avoimien paikkojen sijainnit ja koulutusvaatimukset sopivat uutta paikkaa hakeville.

Irtisanottaville valmennusta

Päättyvien työsuhteiden tarkka määrä on selvillä vasta joulukuussa, kun pisimmätkin irtisanomisajat ovat päättyneet ja uudelleensijoittumiset selvinneet. TeliaSonera tarjoaa irtisanottaville tukea ja valmennusta uudelleensijoittumisessa. Lisäksi he saavat käyttää irtisanomisaikaansa työnhakuun. Solakiven mukaan tukitoimet ovat laajempia kuin tupo-neuvotteluissa sovitut muutosturvaehdot edellyttävät, vaikka toisaalta Ruotsissa ollaan vielä selvästi pidemmällä.

-Minulla on sellainen olo, että työnantaja ottaa tämän tilanteen vakavasti, Solakivi sanoi. TeliaSoneran julkistamat yt-neuvottelut herättivät laajalti närää muun muassa siksi, että ne julkistettiin helmikuussa samana päivänä kuin yhtiön roimasti paisunut viime vuoden tulos. Menoja on määrä leikata selvästi myös Ruotsissa. TeliaSonera teki viime vuonna voittoa lähes kaksi miljardia euroa.

Toimihenkilöunioni vie irtisanomiset oikeuteen

TeliaSoneran päätös irtisanoa yli 300 työntekijää on edelleen johtamassa oikeudenkäyntiin. STTK:lainen Toimihenkilöunioni aikoo selvittää, onko suurta voittoa tuottavalla yrityksellä lain tarkoittama oikeus irtisanoa suuria määriä henkilöstöään tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vetoamalla.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Ilkka Joenpalon (sd.) mukaan kanne TeliaSoneraa vastaan aiotaan tehdä, kunhan asian yksityiskohdista ja irtisanomisten perusteista saadaan tarkempaa tietoa.

-Asia selvitetään ja viedään loppuun asti. Joenpalo sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että ilmoitettu 650 irtisanottavan määrä näyttää jäävän paljon aiottua vähäisemmäksi.

-Se ei silti ole mikään lohtu 330:lle työttömäksi jäävälle. Joenpalo on perustellut oikeusprosessin tarvetta sillä, että työsopimuslain perusteella tehdyt irtisanomiset ovat yleistyneet juuri kannattavissa yrityksissä. Myös TeliaSoneran viime vuoden tulos oli selvästi parempi kuin edellisenä vuonna.

Joenpalon mukaan oikeusprosessin seurauksena voi olla sekin, että lakia täytyy muuttaa. Viitisen vuotta sitten hyväksytyssä työsopimuslaissa työnantajan oikeuksia määritellään tapauksissa, jossa ne irtisanovat henkilöstöään tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Laissa edellytetään, että työnantajalla on irtisanomiseen "asiallinen ja painava syy". Työn tulee myös vähentyä olennaisesti ja pysyvästi.

Edessä on pitkä oikeusprosessi

Liiton lakiasiain päällikkö Harri Kolula sanoo, että tarkoituksena on ollut käynnistää prosessi kevään aikana. Aikataulu selviää kuitenkin myöhemmin, kunhan irtisanomiset toteutuvat. Yhtiön mukaan päättyvien työsuhteiden tarkka määrä on selvillä vasta joulukuussa 2005. Kanteen nostaminen voi tapahtua, kun irtisanottavat itse antavat omalta osaltaan ammattiliitolle siihen valtakirjan.

TeliaSonera on pyrkinyt laatimaan irtisanottaville tukipaketteja, jotta riitauttamishalut vähenisivät. Kolula uskoo että prosessista tulee pitkä, koska sitä joudutaan käsittelemään eri oikeusasteissa, ilmeisesti ainakin korkeimman oikeuden valituslupaan asti. Hankkeelle odotetaan tukea myös muista ammattiliitoista ja keskusjärjestöistä. Toimihenkilöunioni on syyttänyt TeliaSonera myös muista irtisanomisiin liittyvistä menettelytavoista. Liiton mukaan työntekijöitä on mm. uhkailtu ja peloteltu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat