Tel Avivin euroviisujen ympärillä on riittänyt kuohuntaa

Vuoden 2019 Eurovision laulukilpailun taustalla on konflikteja, ihmisoikeuksien polkemista ja kädenvääntöä rahasta.

Euroviisujen isäntämaana toimii tänä vuonna Israel, mikä on nostanut kriittisiä äänenpainoja ympäri Eurooppaa. Viime syksynä joukko eurooppalaisia taiteilijoita esitti vetoomuksen vuoden 2019 euroviisujen boikotoimiseksi.

Vetoomusta perusteltiin Israelin ja palestiinalaisten pitkään jatkuneella konfliktilla ja Israelin palestiinalaisiin kohdistamilla ihmisoikeusloukkauksilla.

Suomesta nimensä vetoomukseen kirjoittivat esimerkiksi ohjaaja Aki Kaurismäki, näyttelijät Krista Kosonen ja Tommi Korpela sekä muusikot Paleface ja Kaija Kärkinen, Suomen viisuedustaja vuodelta 1991.

Boikotointivaatimuksia on tullut myös muilta tahoilta, mutta tästä huolimatta viisuissa kisaa näillä näkymin 41 maata. Israel järjestää euroviisut nyt kolmatta kertaa.

Ukraina vetäytyi kisasta

Euroviisujen osallistujamaiden määrä putosi nykyiseen 41:een viikko sitten, kun Ukraina ilmoitti vetäytyvänsä laulukilpailusta. Maa ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun sen euroviisuedustajaksi yleisöäänestyksessä valittu laulaja Maruv oli kertonut jättävänsä kisan väliin.

Maruv jättäytyi viisuista, koska Ukrainan yleisradio oli asettanut viisuedustajalle ehtoja. Niihin lukeutui se, että viisuedustaja ei saa konsertoida Venäjällä.

Myöskään muut Ukrainan euroviisukarsintoihin osallistuneet artistit eivät hyväksy maansa yleisradion määräämiä ehtoja.

Ukrainan ja Venäjän suhteet ovat olleet jäätävät Venäjän miehitettyä Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan vuonna 2014. Lisäksi Ukrainan hallitus ja Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet Itä-Ukrainassa samasta vuodesta lähtien.

Vääntöä takuumaksusta

Euroviisujen järjestäminen ylipäätään Israelissa oli vaakalaudalla, kun maan Kan-yleisradioyhtiö ja valtiovarainministeriö kiistelivät siitä, kenen kuului maksaa Euroopan yleisradiounionin EBU:n vaatima 12 miljoonan euron takuumaksu.

Kanin mukaan sillä ei ollut varaa takuumaksuun. Valtio katsoi Kanin vuotuisen budjetin riittävän takuusummaan, ja epäili yleisradioyhtiön ainoastaan haluavan lypsää valtiolta lisää rahaa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun on uutisoitu uhanneen Kania sulkemisella, jos takuurahoja ei löytyisi.

Kädenvääntö päättyi siihen, että Kan maksoi takuusumman ottamalla lainaa. Maan valtiovarainministeriö lupasi auttaa lainan takaisinmaksussa, jos takuusumma jostain syystä menetettäisiin.

Lue myös:

    Uusimmat