Lääkärit päihittävä tekoäly tunnistaa harvinaiset sairaudet kasvokuvan perusteella – tutkijat varoittelevat riskeistä

10:21
Olisiko tekoälystä apua myös rakkauselämään?

Tekoäly pystyy tunnistamaan ihmisen riskin harvinaisiin perinnöllisiin sairauksiin pelkän kasvokuvan perusteella, uutisoi CNN.

DeepGestalt-nimellä kutsuttu tekoäly voi auttaa tunnistamaan tiettyjä harvinaisia sairauksia ja näin auttaa merkittävästi potilaiden hoidossa. Asia käy ilmi Nature Medicine -tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimusta johtanut Yaron Gurovich sanoo CNN:lle, että tutkimus todistaa, miten tekoälyä on mahdollista soveltaa kentällä, jossa käytettävissä olevat tiedot sairauksista ovat vähäisiä ja potilaasta toiseen vaihtelevia.

Gurovich uskoo tutkimuksensa avaavan ovia asian parissa töitä tekeville tutkijoille, uusille sovelluksille sekä uusien perinnöllisten oireyhtymien tunnistamiselle.

Tekoäly tunnistaa sairaudet lääkäreitä paremmin

DeepGestalt-tekoälyn algoritmi kehitettiin käyttämällä 17 000 kuvaa potilaista, joilla oli yhteensä yli 200 erilaista geneettistä syndroomaa.

Tekoäly tunnisti kahdessa erillisessä testikokonaisuudessa oireyhtymät paremmin kuin lääkärit. Tekoäly listasi valokuvan perusteella erilaisia mahdollisia oireyhtymiä. Testikerroista 91 prosentissa tekoäly nimesi oikean oireyhtymän kymmenen ehdottamansa mahdollisuuden joukkoon.

Toisessa testissä tutkijat kokeilivat, miten DeepGestalt tunnistaa Noonanin oireyhtymän. Oireyhtymä näkyy kasvonpiirteissä esimerkiksi leveänä otsana, etäällä toisistaan sijaitsevina silminä ja yläluomien matalana asentona. Algoritmi tunnisti Noonanin oireyhtymän valokuvista 64 prosentin todennäköisyydellä. Aiemmassa tutkimuksessa lääkärit ovat tunnistaneet Noonanin oireyhtymän valokuvan perusteella vain 20 prosentissa tapauksista.

Löydöksillä varjopuolensa

Tutkimuksen tekijät varoittavat, että heidän löydöksillään on varjopuolensa. Monesti ihmisestä otetun kasvokuvan saaminen käsiinsä on helppoa, mikä voi johtaa esimerkiksi työnantajien tai vakuutuksenantajien harjoittamaan syrjintään.

Laskennalliseen biologiaan erikoistunut Christoffer Nellåker pitää riskiä huomionarvoisena. Tekoälyn arvona hän näkee sen kyvyn tunnistaa hyvin harvinaisia sairauksia. New Scientist -lehdelle puhunut Nellåker kertoo, että diagnoosin saaminen voi joissain tapauksissa kestää useita vuosia. Nellåker ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lähteet: CNN, New Scientist

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja