Tekoäly uskoi koomapotilaiden heräävän, vaikka lääkärit eivät antaneet toivoa – tekoäly oli oikeassa

Robottijulkkis Sophia Suomessa 6:28

Pekingiläislääkärit eivät antaneet toivoa potilaille, joiden tulevaisuuden tekoäly puolestaan näki valoisana.

Video: Huomenta Suomen haastattelussa humanoidirobotti Sophia.

Ainakin seitsemän potilasta heräsi koomastaan, vaikka lääkäreiden mukaan toivoa ei ollut. Tekoäly puolestaan ennusti, että kyseiset potilaat heräisivät vuoden kuluessa.

Kiinalaistutkijoiden mukaan heidän kehittämänsä tekoäly tekee oikeita ennusteita lähes 90 prosentin tarkkuudella, kertoo Scmp.com.

Tekoäly arvasi seitsemän potilaan heräävän

Yksi 19-vuotias potilas vietti kuusi kuukautta niin sanotussa vegetatiivisessa tilassa vakavan onnettomuuden jälkeen. Kiinalaisneurologit antoivat hänelle koomasta toipumista ennustavalla asteikolla vain seitsemän pistettä mahdollisesta 23:sta. Tämä tarkoitti, että potilaan elintoimintoja ylläpitävät laitteet olisi voinut sammuttaa, koska toivoa ei ollut. Potilaan aivokuvauksien tuloksia arvioinut tekoäly kuitenkin antoi potilaalle 20 pistettä 23:sta.

Toisessa tapauksessa 41-vuotias, halvauksen saanut nainen oli ollut vegetatiivisessa tilassa kolme kuukautta. Hän sai lääkäreiltä kuusi pistettä, mutta tekoälyltä 20,23.

Sekä he että viisi muuta potilasta heräsivät koomastaan.

Ei voi korvata lääkäreitä

Tutkijoiden mukaan tekoäly kykenee koneoppimisen ansiosta havainnoimaan aivokuvauksista myös sellaisia pieniä yksityiskohtia, jotka ovat ihmissilmälle "näkymättömiä". On esimerkiksi mahdollista, että potilaan mieli on aktiivinen, mutta hän ei kykene viestittämään tätä mitenkään ulkomaailmaan.

– Tekoäly olettaa, että jokaisella potilaalla on edelleen tietoisuus. Sen työ on määritellä, miten todennäköistä on, että potilas herää tietyn aikakehyksen puitteissa, tutkija Song Ming kuvailee.

Yleensä tekoäly kuitenkin antoi samanlaisia arvioita kuin lääkärit.

– Se ei koskaan korvaa lääkäreitä. Se on vain työkalu, joka auttaa lääkäreitä ja perheitä tekemään parempia päätöksiä, Ming sanoo.

Tekoälykin erehtyi

Tekoäly käytti tietoa Pekingin alueelta, ja sen toimintavarmuus olikin paras juuri Pekingissä. Jatkossa olisi tarkoitus syöttää tekoälylle lisää dataa muista Kiinan osista.

Arvauksia osui myös harhaan. Sekä lääkärit että tekoäly arvioivat, että 36-vuotias halvauspotilas ei koskaan toipuisi, mutta hän toipui täysin alle vuodessa.

Koomapotilaan hoidon arviointiin vaikuttavat monet tekijät, kuten perheen varallisuus. Lisäksi tekoälykään ei voi ennustaa esimerkiksi keuhkokuumetta, joka voisi iskeä koomapotilaaseen ja aiheuttaa kuoleman.

Lähde: Scmp.com

Lue myös:

    Uusimmat