Teini vinkkasi helposta tavasta tienata rahaa – sekoitti tuhannet tieteelliset tutkimukset

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa nämä helpot rahansäästökikat.

Lisätienestejä kaipaavat nuoret naiset innostuivat TikTok-videon vuoksi kyselytutkimuksista. Pian tutkijat huomasivat, että heidän saamissaan vastauksissa on jotain outoa.

Yksi ainut suureen suosioon noussut TikTok-video aiheutti häiriöitä yli 4600 tieteellisessä tutkimuksessa, kertoo yhdysvaltalainen teknologiauutissivusto The Verge.

Floridalainen Sarah Frank vinkkasi heinäkuun lopussa, että tutkijoiden verkkokyselyihin vastaamalla voi tienata mukavan määrän taskurahaa. Neuvo otettiin innokkaasti vastaan ja teini-ikäisen Sarahin ikäluokkaa olevia naisia vyöryi joukolla tutkijoiden käyttämälle Prolific.co-sivustolle.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Pian tutkijat huomasivat muutoksen vastaajien edustuksellisuudessa. Lukuisissa tutkimuksissa 80–90 prosenttia vastaajista oli noin 21-vuotiaita naisia. Tutkijat pohtivat Prolific.co-sivuston keskustelupalstalla, voisiko epätavallisen suuri vastaajamäärä ja erikoinen otanta olla seurausta viraalivideosta.

Tutkija Sebastian Deri ihmetteli Twitterissä pari viikkoa Sarahin videon ilmestymisen jälkeen, miten verkkokyselyyn vastanneista 91 prosenttia oli naisia. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Hittivideo johti ongelmiin

Prolific.co on käyttäytymistieteilijöiden käyttämä alusta, jonka avulla tutkijat voivat värvätä vastaajiksi koko väestöä kuvaavan tai rajatumman otannan. Alusta on tarkoitettu ensisijaisesti englantiaan äidinkielenä puhuville.

Nuorten naisten vyöry aiheutti päänvaivaa tutkijoille, joiden tarkoituksena oli kerätä koko väestöä edustava otanta. Yhtäkkinen muutos vastaajakunnassa uhkasi alustan mainetta laadukkaana vastaajien löytöpaikkana. Tutkijoilla ei ollut heti takataskussaan keinoa korjata ongelma.

Tutkijoiden työn lisäksi Sarahin video vaikeutti tienaamista kyselyihin vastaamalla. Sivustolla oli tarjolla vähemmän kyselyitä, joihin vastaamisesta tarjottiin rahallista korvausta. Tämä aiheutti harmia erityisesti pitkän linjan vastaajille.

– Olen saanut todella ilkeitä kommentteja, joissa minua yksin syytetään sivuston tuhoamisesta ja itsekkyydestä, vaikka en saanut videostani mitään korvausta, Sarah sanoo The Vergelle.

Hän sanoo, ettei odottanut videonsa nousevan hitiksi. Tarkoituksena oli esitellä hauskaa sivustoa, jonka kautta voi tienata hieman rahaa.

Vaikutuksia yli 4000 tutkimukseen

Sarah epäilee, että kävijäpiikistä aiheutunut haitta kuitenkin jää lyhytaikaiseksi ihmisten innostuksen laantuessa. Prolificin perustaja Phelim Bradley kertoo The Vergelle, että juuri näin on käynyt.

Ennen Sarahin videota noin puolet sivuston kautta kerätyistä vastauksista tuli naisilta. Kesäisen piikin jälkeen sukupuolijakauma alkoi hiljalleen tasoittua. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia vastaajista on naisia.

Ensimmäisen kuukauden aikana yli 4 miljoonaa katselukertaa kerännyt video aiheutti häiriöitä noin 4600 tutkimukseen eli noin kolmannekseen kaikista kyselyistä, joita alustalla oli piikin aikaan. Useimmat näistä tutkimuksista ovat Bradleyn mukaan kuitenkin pelastettavissa.

Prolific on tarjonnut hyvityksiä tutkijoille, joiden työhön naisvastaajien määrän huima nousu vaikutti merkittävästi.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin

Prolific otti kommelluksesta opikseen. Alusta esitteli noin kuukausi viraalivideon julkaisun jälkeen erilaisia väestötieteellisiä seulontatyökaluja, jotka auttavat tutkijoita tavoittamaan halutunlaisen vastaajajoukon. Lisäksi yhtiö perusti tiimin, jonka tarkoituksena on tunnistaa vastaavanlaiset ongelmat tulevaisuudessa ja reagoida niihin nopeammin.

Vastaajapiikissä on jotain hyvääkin. Alustalle löytäneet naiset olivat pääsääntöisesti uusia vastaajia, joilla ei ollut aiempaa kokemusta tieteellisiin tutkimuksiin osallistumisesta. Uudet vastaajat tarjoavat parempilaatuista tietoa, sillä he eivät vielä tunne tutkijoiden käyttämiä kikkoja.

Entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen? 3:29
Tiesitkö, että ruumiinsa voi lahjoittaa tieteelle kuoleman jälkeen?

Lue myös:

    Uusimmat