Luitko sinäkin jo älypuhelinten aiheuttamista "sarvista"? Kohuteoriasta löytyi aukkoja: "Älä vielä panikoi..."

2:29
Hollannissa on jo jouduttu kehittämään liikennevalot kännykän käyttäjille!

Älypuhelinten aiheuttamat "sarvet" aiheuttivat hälyä netissä, vaikka kriitikoiden mukaan tutkimuksessa on ongelmansa.

Australian Queenslandissa sijaitseva yliopisto julkaisi tutkimuksen, joka sai tiedeyhteisön kohottelemaan kulmiaan. Tutkijoiden mukaan nuorten aikuisten päistä löytyi tutkimuksissa sarvimaisia kasvustoja.

Löysivät kalloista "sarvenkaltaista" kasvua

"Sarvet" havaittiin röntgenkuvista, ja niiden koko oli noin 10–30 millimetriä. Syynä luumuodostelmien kasvamiseen ovat tutkijoiden mukaan älypuhelimet, jotka vääristävät ihmisen ryhtiä: tutkijoiden mukaan pään kallistaminen eteenpäin aiheuttaa "sarvenkaltaista" kasvua kallon takaosan alueelle.

Tutkijat David Shahar ja Mark Sayers ovat julkaisseet tuloksiaan aiheesta jo vuonna 2016. Alkuperäisessä selvityksessä tutkittiin 218 röntgenkuvaa, ja 41 prosentilla nuorista aikuisista havaittiin "sarvien" kasvua. Tutkijat päättivät jatkaa selvityksiä ja analysoivat 1200 röntgenkuvaa lisää.

Kun tuloksista julkaistiin uusi raportti, se järkytti monia. Hälyä heräsi siinä määrin, että osa haistoi palaneen käryä.

– Älä vielä panikoi. Yksi tutkimuksen kriitikko sanoo, ettei tutkimus ole "vedenpitävä", ja toinen toteaa, että tutkimuksen hypoteesi on vain spekulatiivinen, TechWire-lehti toteaa.

Mukana ei ollut kontrolliryhmää

Kriitikkojen mukaan tutkimuksessa on useita ongelmia.

Mukana ei ollut kontrolliryhmää, ja sarvia esittelevät röntgenkuvat otettiin kiropraktikolle hakeutuneista asiakkaista, joiden niskaongelmien vakavuus vaati kuvien ottamista. Kyseinen asiakasryhmä ei välttämättä ole paras edustamaan väestöä yleisesti.

QZ-sivuston mukaan tutkimusta tehnyt Shahar keräsi osallistujat oman kiropraktikkoyrityksensä kautta. 

Tutkimuksessa ei myöskään kerrottu esimerkiksi tietoa siitä, miten pitkään puhelinta pidettiin kädessä. Siksi luun kasvuun johtanutta syy-seuraussuhdetta ei voida varmistaa.

– Pelkkä ryhdin muuttaminen ei luultavasti johtaisi luumuutoksiin, varsinkaan yhden eliniän puitteissa,  apulaisprofessori Mariana Kersh kommentoi.

Tutkimusta ja sen metodeja kritisoitiin netissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tekijä myy "ryhtiä parantavia" tuotteita

QZ-sivuston mukaan tutkimuksesta tekee entistä epäilyttävämmän se, että Shahar kumppaninsa kanssa on keskittynyt hoitamaan "huonon ryhdin epidemiaa". Hän on perustanut nettikaupan, jossa myydään muun muassa ryhtiä parantavaa tyynyä.

Tutkimuksessa ei ole ilmoitettu, että tekijöillä olisi ollut taloudellisia ristiriitoja tutkimuksen tekoon liittyen.

Shahar itse kommentoi, että ei ole tehnyt aktiivisesti työtä nettikauppansa osalta tutkimukseen käyttämänään aikana.

– Yritysyhteydet eivät automaattisesti vääristä tutkijoiden päätelmiä, mutta niiden pitäisi aina toimia hälytyskellona teknologian käyttäjille, jotka yrittävät tehdä terveellisiä päätöksiä maailmassa, joka on taipuvainen (taloudellisesti) tuottoisaan, ryhtiaiheiseen paniikkiin, QZ muotoilee.

Ei syytä hätääntyä

Timen mukaan luukasvustot eivät ole tavattomia, ja niitä on havaittu aiemminkin esimerkiksi nuorilla kasvupyrähdyksen seurauksena. Lehti uskookin, että vaikka puhelimen tuijottaminen voi todella huonontaa ryhtiä, paniikkiin ei ole syytä. Taukojumppa ja venyttely sen sijaan voisivat tehdä hyvää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja