Tehyn puheenjohtaja tuskastui jalkapallofanien Suomeen tuomista koronatartunnoista: "Tänään tuli jo kirosanoja"

Pääkaupunkiseutu voi unohtaa perustasolle siirtymisen – HUSin johtajaylilääkäri"Suunta on nyt toinen" 4:38
Pääkaupunkiseutu voi unohtaa perustasolle siirtymisen – HUSin johtajaylilääkäri "Suunta on nyt toinen"

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järkyttyi siitä, kuinka joukko viranomaissuosituksia noudattamattomia jalkapallon ystäviä on omalla toiminnallaan voinut johtaa uusiin koronatartuntoihin Suomessa.

Suuri joukko suomalaisia Huuhkaja-faneja on käynyt katsomassa Pietarissa Suomen jalkapallojoukkueen otteluita jalkapallon EM-kisoissa. Isolla joukolla heistä on sittemmin todettu koronatartunta, ja osan tiedetään viettäneen aikaa julkisilla paikoilla ja tapahtumissa viranomaisohjeistusten vastaisesti.

Rytkönen avautui sosiaalisen median palvelu Twitterissä tilanteesta sairaanhoitajien näkökulmasta. Hän kertoi alan ammattilaisten toimineen äärirajoilla jo puolentoista vuoden ajan.

– Ja sinusta on just nyt hyvä idea hakea korona vaikkapa Venäjältä Suomeen? Ja levittää sitä? Tänään tuli jo kirosanoja. Totaalisen vastuutonta, hän kirjoitti.

”Ei yhtään milliä löysää terveydenhuollossa”

Rytkönen kertoo MTV Uutisille, että jo entuudestaan tiedettiin kesästä tulevan hoitajille rankka, ja aiemmat vuosilomien perumiset ja siirrot näkyvät näiden kuormituksessa. Taustalla on jo ennen koronavirusta piinannut hoitajapula, joka on koronatilanteen myötä pahentunut. Nyt päällä ovat myös kesälomat, joita varten sijaistajia on ollut vaikea löytää.

– Sen kaiken päälle nähdään tarpeelliseksi lähteä katsomaan jalkapalloa livenä Venäjälle ja sen päälle ei noudateta viranomaisohjeita, Rytkönen ihmettelee.

– Olen koko viikonlopun ja koko juhannuksen kuullut hoitajien hätää sietä kentältä. Tilanne oli jo täysin katastrofaalinen ennen tätä, ja sitten tämä päälle.

Hänestä vaikuttaa siltä, etteivät suomalaiset ole ymmärtäneet sitä painetta, jossa Suomen terveydenhuolto tällä hetkellä on.

– Meillä ei ole ollut yhtään milliä löysää terveydenhuollossa ennen koronaa, hän kertoo.

– Tämä on täysin kestämätön tilanne, kantokyky ei kestä.

”Pitäisi katsoa peiliin ja miettiä omaa napaa pidemmälle”

Nyt Rytkönen toivoisi ihmisiltä yhteen hiileen puhaltamista ja yhteistyötä terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

– Pyytäisin jokaista jalkapallofania miettimään, onko täysin välttämätöntä omalla toiminnallaan kuormittaa terveydenhuoltoa, hän vetoaa.

Hänestä on ollut hurjaa seurata koronatilanteen nopeita muutoksia ja nyt häntä huolestuttavat muutokset juhannusajan koronanäytteissä. Pelkona on, että herkästi leviävä koronan deltavariantti saa vahvan jalansijan Suomessa.

– Jokaisen pitäisi oman peilikuvan edessä miettiä omaa napaa pidemmälle sitä, miten toimia, Rytkönen vetoaa.

”Kenenkään ei itse tarvitse olla virologi”

Rytkönen painottaa, että Suomessa on vain rajallinen määrä hoitajia, ja jos koronakriisi pahenee, heitä siirretään tehtävistään hoitamaan koronapotilaita. Se on poissa jonkun muu hoidosta. Rytkönen arvioi, että hoitajat otetaan muun muassa neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon tarkastuksista

– Meidän lapsemme tämän hoitovelan käytännössä maksavat tulevaisuudessa, hän toteaa.

Rytkönen korostaa, että pitkälle pääsee, jos selvittää viranomaisohjeistukset ja noudattaa niitä.

– Kenenkään ei itse tarvitse olla virologi tai lääketieteen asiantuntija. Riittää, kun noudattaa viranomaisohjeistuksia, hän sanoo.

– Mietitään tässä kesähelteellä vähän niitä hoitajia ja sitä, että he jaksavat meidän edestä sitä duunia painaa, hän vetoaa.

Lue myös:

    Uusimmat