Pietarista Suomeen palannut kisaturisti sairastui koronaan, kertoo nyt rajanylityksestä: "Selkeät ohjeet olisi pitänyt antaa"

Miten oli mahdollista, että testaamattomia futisfaneja pääsi Venäjältä rajan yli? 1:29
Miten ihmeessä rajat pääsivät niin pahasti vuotamaan? Näin Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande vastasi vaikeaan kysymykseen, katso yllä oleva video!

Pietarista Suomeen palanneiden kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa. Kisaturistien joukosta on löytynyt Uudellamaalla jo yli 200 koronatapausta. Pietarista Suomeen palannut Jaakko* on yksi koronaan sairastuneista. Hän kertoo pettyneensä viranomaisten toimintaan rajalla.

Noin 800 matkustajaa päästettiin rajan yli ilman testiä Pietarista Suomeen tiistai-iltana.

MTV Uutisten haastattelema kisaturisti kertoo tulleensa testatuksi rajalla.

– Rajalla kysyttiin ensin saapuvien ihmisten rokotteita tai sairastettua tautia. Jos jompikumpi oli, niin saattoi päästä ilman testausta rajan yli.

– Minulla ei ollut rokotusta, joten jouduin testiin. Olimme sen verran ajoissa, että kerkesin vielä testiin, hän kertoo.

Raja ruuhkautui vasta illemmalla ja rajan ruuhkauduttua Kymsote teki päätöksen päästää tulijat Suomen puolelle ilman testausta.

Jaakko kertoo ymmärtävänsä Kymsoten päätöksen.

– Rajalla oli todella kuuma, eikä siellä ole mitään palveluja. Meillä meni onneksi vain noin 2,5 tuntia rajaviranomaisten kanssa, mutta jotkut ovat olleet rajalla pidempiä aikoja 35 asteen helteessä, pahimmillaan ilman vettä tai mitään, kisaturisti sanoo.

Sen sijaan Jaakko kritisoi rajalla annettua ohjeistusta.

– Selkeät ohjeet olisi pitänyt antaa, eli kolmen päivän karanteeni ja sen jälkeen testi. Jos tulee negatiivinen tulos, niin voi jatkaa elämää, kisaturisti sanoo.

– Nyt kun tämä on tällaista, niin kaikki joutuivat itse selvittämään asiat.

Jaakko kertoo itse tarkistaneen ystäviensä kanssa ohjeistukset etukäteen Finentryn kautta. Tietoa jaettiin ystäväporukassa tiiviisti ja kaikki toimivat samalla tavalla.

– Onhan se tyhmää, jos joku ei ole näitä selvittänyt, mutta en heitä täysin syytä, Jaakko sanoo.

– Ikinä ei ole liikaa informaatiota. Aina kun tuputetaan sitä, niin kyllähän se jossain vaiheessa jää muistiin.

Rajalla otettu koronatesti näytti Jaakon tapauksessa negatiivista. Ohjeita noudattaen hän kuitenkin jäi karanteeniin kolmeksi vuorokaudeksi ja kävi sen jälkeen uudelleen koronatestissä. Uusi testi oli positiivinen.

Ihmettelee tiedonkulkua

Jaakko hämmästelee, ettei viranomaisilla ollut palaajista tarkempaa tietoa.

– Kisaturistien määrä on ollut etukäteen tiedossa. Suuri osa kisaturisteista lähti sunnuntaina Venäjälle ja silloin oli jo pitkät jonot. Miten ei ole tiedetty, milloin kisaturistit tulevat takaisin?

– Suuri osa matkailijoista, jotka mekin näimme, oli omatoimimatkailijoita henkilöautoilla. Kaikki heistä eivät voi kuitenkaan ilmoittaa Kymsotelle tarkkaa paluuaikaa, hän arvelee tiedonkulun ongelman syyksi.

Jaakko ei tiennyt mahdollisuudesta käyttää toista rajanylityspaikkaa.

– Omiin korviini ei kuulunut tietoa, että voisi pohtia tulomatkaa kahden rajanylityspaikan välillä.

Sattuneiden virheiden jälkeen hän toivoo, että ihmiset noudattavat terveysviranomaisilta saatuja ohjeita.

– Nyt kaikkien saapuneiden pitäisi vaan ymmärtää noudattaa karanteenimääräyksiä.


*Jaakon nimi on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat