Tehohoitajat ovat väsyneitä Jorvin sairaalassa, mutta vaihtoehtoa ei ole: "Emme ole voineet kellarista kaivaa koulutettuja tehohoitajia"

THL:n perjantain luvun mukaan koko Suomessa oli 38 koronapotilasta tehohoidossa.  

Tehohoidon kuormitus on lisääntynyt myös espoolaisessa Jorvin sairaalassa koronapotilaiden vuoksi.

Kuluvalla viikolla on tullut ilmi arvioita, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehohoitopaikat alkavat olla kortilla.

– Potilaiden määrä on viime viikkoina noussut. Nyt meillä on suunnitelma, jolla kapasiteettia nostetaan ja lisää hoitajiahan tässä tarvitaan, Jorvin sairaalan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hoitajia on haalittu muista yksiköistä.

– Hoitajia on pitkin syksyä muista tulosyksiköistä siirrettynä teho-osastolla toiminut. Näitä hoitajia tulemme käyttämään lisää, Varpula avaa.

"Se ei ole nyt vaihtoehto"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kaksi tehohoitajaa kertovat tänään julkaistussa MTV Uutisten artikkelissa tehohoidon arjesta korona keskellä.

Toisen mukaan hän ei itse uskaltaisi mennä tehohoitoon, sillä osastolla työskentelee niin paljo kokemattomia hoitajia.

Lisäksi kokeneiden hoitajien on täytynyt kouluttaa kokemattomia tehohoitoon, mikä on vienyt paljon voimavaroja kouluttajilta.

Jorvin sairaalassa hoitajien väsymys tiedostetaan.

– Mielellämme toimisimme tehohoidossa pitkää alalla toimineiden kanssa, mutta se ei ole nyt vaihtoehto. Emme ole voineet mistään kellarista kaivaa koulutettuja tehohoitajia.

– Koulutetut tehohoitajat ovat ydintiiminä, ja he varmasti ovat jatkuvaan perehdyttämiseen hyvin väsyneitä, Varpula kertoo.

Viime keväänä tehohoitojaksot saattoivat olla hyvinkin pitkiä. Varpulan mukaan nyt on olemassa pieniä merkkejä siitä, että joukossa olisi myös lyhyempiä jaksoja. 

"Nyt olemme nähneet nuoria potilaita"

– Vaikea tautimuoto on hyvin samannäköinen kuin viime keväällä. Pitkiä hoitojaksoja tulee. Kun nyt olemme nähneet nuoria potilaita, joka on huolestuttavaa ja ikävää, mutta toisaalta nuoremmilla potilailla hoitojaksot ovat lyhyempiä.

Hänen mukaansa on kuitenkin varhaista sanoa, miten pitkään keskimääräinen tehohoitojakso kestää.

Ylilääkäri Varpula arvioi pääkuvan videolla, voisiko lupaavia tutkimustuloksia saanut reumalääke auttaa koronan hoidossa.

Juttua korjattu 27.2. kello 15.30: Jorvin sairaala sijaitsee Espoossa, ei Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat