Sairaaloiden koronapotilaiden määrä kaksinkertaistui kahdessa viikossa – HUS-pomo kertoo, miksi tilanne on kriittinen ja miten tilanne eroaa keväästä 2020

0:56
Katso myös video: Kuinka vakava sairaus long covid on? Professori kertoo

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut rajusti viikonlopun aikana.

Sairaalahoidossa on koronan vuoksi 620 ihmistä, joista 60 tehohoidossa. Perjantaina sairaalahoidossa oli 508 koronapotilasta eli yli sata potilasta vähemmän kuin nyt. Kahdessa viikossa sairaalapotilaiden määrä on kaksinkertaistunut.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi kertoi MTV:n Uutisaamussa, että HUSin sairaaloissa koronapotilaita on tällä hetkellä 153, joista tehohoidossa 22.

Määrä kasvaa hänen mukaansa 10–20 potilaalla päivittäin. Vuosi onkin alkanut mietteliäissä merkeissä.

– Ensimmäinen tämän vuoden normaali työviikko alkaa, että paraikaa pohditaan Husissa ja muissakin sairaaloissa, mitä leikkauksia ja poliklinikka-aikoja voidaan turvallisesti siirtää, Mäkijärvi kertoo.

Tilanne sairaaloissa on kriittinen, mutta se ei johdu pelkästään koronasta.

– Meillä valitettavasti koko terveydenhuoltojärjestelmä käy hitaalla. Koronapotilaita on joka puolella, henkilöstöpulaakin on joka puolella. Sen lisäksi on paljon muitakin sairauksia, joita joudutaan hoitamaan. Päivystysten ja kiireellisen hoidon täytyy toimia.

– Tämä aiheuttaa jatkohoidon ongelmaa. Osastot ovat täysiä ja henkilöstö todellakin tekee töitä hihat käärittyinä.

Sairaalahoito puhuttaa lukijoita

Sairaalahoidon tilanne herätti myös kysymyksiä MTV Uutisten lukijoissa, kun lukijat saivat kysyä korona-aiheisia kysymyksiä MTV Uutiset Livessä.

Korona vaivaa Suomessakin jo kolmantena vuotena. Sairaalat olivat kriittisessä tilanteessa jo keväällä 2020. Miksi Suomessa ei olla osattu varautua koronatilanteen pahenemiseen? kysyi eräs lukija.

– Täysin päinvastoin, Suomessa on osattu varautua erittäin hyvin. Sen takia olemme pärjänneet, vastaa Mäkijärvi. 

Hänen mukaansa keväällä 2020 tilanne oli erilainen, sillä sairaaloista raivattiin tilaa koronapotilaille.

– Noin puolet sairaalatilasta oli tyhjänä. Pystyimme ottamaan koronapotilaat hoitoon, meillä oli henkilöstöä siihen ja saimme kevään hoidettua hyvin.

Nyt kuitenkin sairaaloita ja koko terveydenhuoltojärjestelmää on pyritty Mäkijärven mukaan pyörittämään normaalisti.

– Meillä on paljon muitakin sairauksia ja muita potilaita. Nyt koronapotilaat tulevat kaiken muun päälle. Ei verorahoilla ainakaan ole mitään ylimääräistä reserviä varattuna pandemianhoitoon.

– Se on jostain muusta pois, se tässä näkyy ja sen takia on tiukkaa.

Miksi sairaaloissa on jatkuvat henkilöstöpula? kysyi toinen lukija.

– Hoitajapula on yleismaailmallista. Muissakin pohjoismaissa ja Länsi-Euroopan maissa on ollut jo vuosia. Korona tulee siihen päälle. Lisäksi rokotuksista huolimatta henkilöstö sairastuu tai joutuu olemaan altistuneena karanteenissa.

– Pula koostuu useasta tekijästä, mutta alla on useampien vuosien henkilöstövajaus valmiiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja