Ylilääkäri varoittaa pääkaupunkiseudun tartuntalukujen kasvavan vielä viikkoja – teho-osasto uhkaa ruuhkautua: "Viimeiset hetket toimia"

2:37
Mitä pitkästä koronavirusinfektiosta tiedetään? Katso Asko Järvisen haastattelu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä teho-osasto on pahoin kuormittunut, minkä vuoksi koronapotilaita on siirretty muualle saamaan hoitoa. HUSin ylilääkäri Asko Järvinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että käsillä on viimeiset hetket terästää suojatoimia.

Ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että tehohoitopaikat ovat normaalistikin lähes täynnä vaikeita traumapotilaita. Tehohoitopaikkoja tulisi myös aina olla vapaana, jotta äkisti sairastuneita voidaan hoitaa.

Jotta teho-osasto ei pääsisi ruuhkautumaan, on yksittäisiä koronapotilaita siirretty muualle saamaan hoitoa.

– Tietysti jos potilasmäärät kasvaa, joudutaan vähentämään muuta sovittua hoitoa, joka tulisi tehohoitoon, Järvinen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Tehohoitopaikkojen lisäksi puutetta on osaavasta hoitohenkilökunnasta. Järvisen mukaan tehohoidon kunnollinen oppiminen vie noin vuoden. Osaavia tehohoitajia ei ole paljoa irrotettavissa muista tehtävistä koronapotilaiden hoitoon, sillä se vähentäisi muuta terveydenhuoltoa.

Viimeiset hetket toimia

Tartuntamäärät ovat menossa huonompaan suuntaan ja virusmuunnosten leviäminen uhkaa ärhäköittää epidemiaa entisestään. MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus harkitsee poikkeusolojen toteamista nopeasti pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

– Tehtiin mitä tahansa, täällä pääkaupunkiseudulla mennään vielä pari kolme viikkoa niin, että tartuntaluvut on nousevalla suunnalla, Järvinen arvioi.

Jos ihmisten kontakteja saadaan vähennettyä eikä tartuntaketjuja pääse syntymään, voi suunta kääntyä alaspäin. Tämä on järkevintä tehdä ennakoivasti.

Tartuntamäärät ovat kasvaneet viime viikkoina, minkä vuoksi nopeita toimita vaaditaan.

– Kyllä nyt on tietyllä tavalla viimeiset hetket meidän kaikkien toimia ja mutta myös miettiä, voidaanko niitä erilaisilla rajoitustoimenpiteillä terästää.

Katso koko Viiden jälkeen -lähetys MTV-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja