Tehohoito veitsenterällä: HUSissa 25 tehohoitajan vaje

6:53
MTV Uutiset Live selvitti sairaalassa tilanteen vakavuuden (16.11.2021)

Tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella on 25 tehohoitajan vaje. Yksi tehohoitopaikka vaatii viisi sairaanhoitajaa. 

HUS kertoi eilen, että alueella ollaan kriittisellä rajalla: tehohoidossa oli eilen 14 ihmistä koronavirustaudin vuoksi ja kun teho-osastolla olevien määrä ylittää 15, toimintoja joudutaan järjestelemään uudelleen.

Yhteensä tehohoitopaikkoja on alueella 74, mutta osa paikoista täytyy varata muiden potilaiden hoitoon.

– Tällä hetkellä meillä on 25 tehohoitajan vaje, sanoo HUSin hallintoylijohtaja Marja Renholm.

Renholmin mukaan yksi tehohoitopaikka vaatii viisi sairaanhoitajaa. Tehohoidon potilasta ei saa jättää hetkeksikään valvomatta. 

– Kaikilla teho-osastoilla jokaisella potilaalla täytyy koko ajan olla joku vieressä tarkkailemassa monitoreja, teho-osastolla kymmenen vuotta työskennellyt Minna Päivinen valotti aiemmin tässä kuussa MTV Uutisten haastattelussa tehohoitajan arkea.

Koronapotilaat vaativat Päivisen mukaan myös keskimääräistä tehohoitopotilasta pidemmän ajan toipuakseen: hoitojaksot teho-osastolla kestävät noin kaksi viikkoa.

Tehohoitaja: Moni harkitsee alan tai osaston vaihtoa

Renholm kertoo, että henkilökuntaa on siirtynyt eri tehtävistä tehohoitotehtäviin koronapandemian aikana.

Perehdyttäminen teho-osaston tehtäviin kestää kuitenkin pitkään ja koulutus muista tehtävistä tehohoitajan työhön lisäsi Päivisen mukaan tehohoitajien työtaakkaa erityisesti pandemian alussa.

– Vuodesta kolmeen vuotta menee, että tulee hyvä tuntuma tehohoitotyöhön, hän sanoo.

Hoitajien siirtäminen teho-osastolle tarkoittaa supistuksia muissa toiminnoissa. Lisäksi Renholm myöntää, että tällä hetkellä hoitohenkilökunnan saatavuudessa on haasteita.

– Vaatii työtä, että ihmisiä saadaan rekrytoitua.

Tehohoitaja Päivinen kertoo, että moni tehohoidossa nyt työskentelevä opiskelee voidakseen joko vaihtaa alaa tai paikkaa alan sisällä. Päivisen mukaan korona-aikana tahti on vain kiihtynyt.

– En itsekään jaksa tätä samaa ihan eläkeikään tehdä. Jotain tässä on varmaan keksittävä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja