Kuinka Teemu Pukista tuli Norwichille huikea lottovoitto? Tarkka harkinta johti huimaan menestykseen – "Siinä kolahti moni asia"

Teemu Pukki on esiintynyt Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Norwichin riveissä tällä kaudella sensaatiomaisesti. Kesällä ilmaiseksi Englantiin siirtyneen Pukin tie Norwichiin ei ollut sattumusten summa, vaan tarkasti harkittu liike.

Pukki poseeraa EFL:n palkintogaalassa pysty kourassaan. Kyseessä on Englannin Championshipin kauden parhaan pelaajan palkinto, mikä ei todellakaan ole sieltä aivan jalkapallomaailman surkeimmasta päästä. Miten tähän pisteeseen on päädytty? Miten 29-vuotiaasta suomalaishyökkääjästä tuli Valioliigaan tähtäävän joukkueen ykköstähti?

Pukki siirtyi Norwichin riveihin ilmaiseksi viime kesänä. Takana oli neljä pelivuotta tanskalaisseura Bröndbyssä, jonka riveissä Pukki sai hankalassa tilanteessa olleen uransa uuteen nousuun. Suomalaisen sopimus oli katkolla, joten Pukki ja hänen agenttinsa Teemu Turunen pohtivat tarkkaan seuraavaa osoitetta.

– Siinä tehtiin aika pitkä taustatyö. Päätimme viimeisen kauden aikana, että seuraava askel on mietittävä tarkkaan. Keskusteltiin tosi monen seuran kanssa. Lähtökohta oli heti alusta asti se, että päätös tehdään urheilullisesti. Norwich valikoitui tiettyjen syiden vuoksi, siinä kolahti moni asia, minkä takia Temen pelityyli sopisi Norwichiin. Nähtiin siinä myös se potentiaali, vaikka se kulunut kausi ei ollut tuloksellisesti mennyt niin hyvin, Turunen summaa MTV Urheilun haastattelussa.

Kysyntää suomalaistähden edesottamuksille oli runsaasti.

– Ihan ympäri maailmaa. Keskusteltiin ihan Aasiasta USA:han ja kaikelta siltä väliltä. Teme on siinä peli-iässä vielä, että pystyy pelaamaan isossa sarjassa isoja otteluita. Nyt tietysti jälkikäteen on helppo sanoa, että ratkaisu osoittautui oikeaksi, Turunen toteaa.

Norwich ja Pukki täydellinen pari

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Norwichissa Pukin peli napsahti uomiinsa heti ensi askeleista lähtien. Suomalaistykki pelasi itsensä nopeasti kannattajien sydämiin. Tahti on ollut hyytävää. 26 täysosumaa ja peräti 10 maaliin johtanutta syöttöä kertovat omaa kieltään siitä, kuinka tärkeä pelaaja Pukki on Norwichille ollut.

Pukin ja ”Kanarialintujen” yhteinen taival on sujunut täydellisesti. Norwichin kohdalla voidaankin puhua todellisesta lottovoitosta, sillä Pukin siirto Englantiin ei maksanut seuralle latin latia.

– Ainahan on kiva onnistua. Tätähän tässä työssä pyrkii tekemään, että pääsee siihen tilanteeseen, jossa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Tässä tapauksessa Norwich on ollut Teemuun tosi tyytyväinen, mutta myös Teemu on ollut tosi tyytyväinen. Aina pitää muistaa, että pelaajan onnistumiseen ei vaikuta pelkästään se pelaajan taso, vaan myöskin se toimintaympäristö, Turunen huomauttaa.

– Teemun onnistumisen yhtenä tärkeimpänä syynä voidaan pitää sitä, että joukkue on pelannut tosi hyvin. Teemu on hyvä pelaaja, mutta faktahan on se, että ei hyökkääjä tee tuota määrää maaleja, jos ei saa paikkoja. Aina näissä siirroissa pitää muistaa se kokonaisuus.

Norwich johtaa tällä hetkellä Englannin Mestaruussarjaa seitsemän pisteen erolla. Sarjan kaksi parasta joukkuetta nousevat kauden päätteeksi suoraan Valioliigaan. Sijoille 3-6 sijoittuneet joukkueet ratkaisevat keskenään pudotuspelisysteemillä vielä kolmannen sarjanousijan. Otteluita on pelaamatta vielä kuusi. 

Lue myös:

    Uusimmat